VEZI CARE ESTE SITUAȚIA PENSIONARILOR DIN ARGEȘ!

SITUAȚIA PENSIONARILOR DIN ARGEȘ!

În vreme ce majoritatea câştigă sub 10 milioane de lei pe lună, foştii politicieni şi magistraţi au pensii de 65 milioane lei vechi.

Conform celor mai recente date existente în evidenţele CJP Argeş, la momentul actual în judeţul nostru numărul pensionarilor este de 158.029. Vestea bună este că în ultima perioadă numărul argeşenilor care muncesc şi astfel susţin sistemul asigurărilor sociale este în creştere, ajungând la 176.720, ceea ce asigură un raport supraunitar.

Prin sistemul public de pensii se acordă de asemenea și ajutoarele de deces, bilete de tratament balnear, compensații pentru accidentele de muncă și boli profesionale, dar și pensii și indemnizații acodate în baza unor legi cu caracter special sau reparatoriu. Conform datelor făcute publice de directorul Aida Enache, Casa Județeană de Pensii acordă indemnizații sociale și pentru persoane cărora cuantumul pensiei rezultat ca urmare a contribuțiilor plătite este mai mic de 400 de lei.

Majoritatea este formată din pensionarii care au lucrat ca foști agricultori, dar și din persoane care și-au pierdut capacitatea de muncă. La nivelul judeţului Argeş, există în prezent 15.737 de beneficiari ai indemnizațiilor sociale, din care 1.238 sunt pensionari de invaliditate, care, deși primesc 400 de lei lunar, au o pensie de asigurări sociale mult sub acest cuantum. În ceea ce priveşte cuantumul veniturilor realizate de pensionari, statisticile arată disproporţii uriaşe între cei care beneficiază de pensii speciale şi majoritatea celor ieşiţi din câmpul muncii.

În acest sens este suficient să dăm ca exemplu faptul că, în vreme ce - la nivel naţional - 7.609 pensionari din magistratură sau politică primesc în medie aproape 65 de milioane de lei vechi pe lună şi peste 150.000 de foşti militari sau poliţişti încasează în medie pensii de 32 de milioane, 2,9 milioane de români au pensii sub 9,15 milioane de lei vechi. (C.D.)

sursa: saptamanalul ancheta