Elveţia a prelungit restricţia de muncă pentru români

Elveția a prelungit restricția privind numărul permiselor de muncă pentru români şi bulgari, de pe 1 iunie până pe 31 mai anul viitor. Între 1 iunie 2018 și 31 mai 2019, un număr de 996 de permise de muncă pot fi eliberate migranților bulgari și români.
Libera circulație a cetățenilor din Bulgaria și România a intrat în vigoare în iunie 2016. Cu toate acestea, există o opțiune de limitare a numărului de permise de muncă eliberate în fiecare an, dacă aceasta este în favoarea forței de muncă locale.

Ca și anul trecut, guvernul elvețian este îngrijorat în mod deosebit că o mare parte din muncitorii din ambele țări ocupă locuri de muncă sezoniere într-un sector cu rate ale șomajului peste medie. Între 2016 și 2017, imediat după introducerea liberei circulații a persoanelor, migrația netă din Bulgaria și România a crescut de mai mult de două ori pe fondul unui declin al migrației din alte țări ale UE.

Elveția a activat o astfel de clauză de salvgardare pentru prima dată în 2012 pentru a limita numărul de sosiri din noile state membre ale Uniunii Europene. Berna a decis, de asemenea, să extindă clauza la toți membrii blocului, dar a fost criticată puternic de Bruxelles.
De atunci, restricțiile nu pot fi aplicate statelor membre care au aderat înainte de 2004.

 

Sursa: observator.tv