Simpozion despre Gheorghe I. Brătianu

Consiliul Județean Argeș prin Centrul de Cultură „Brătianu” va organiza în data de 18 aprilie 2019 simpozionul județean Gheorghe I. Brătianu (1898-1953) - istoricul martir.  La simpozion vor participa cu lucrări despre viața și personalitatea marelui istoric elevi de la instituții de învățământ argeșene. Gheorghe I. Brătianu a fost profesor universitar, istoric, om politic român, membru al Academiei Române, una dintre figurile de marcă ale intelectualității românești, victimă a regimului comunist.  

Gheorghe I. Brătianu, fiul omului politic Ion I.C. (Ionel) Brătianu şi al Mariei Moruzzi-Cuza, văduva fiului domnitorului Al. I. Cuza, s-a născut pe 28 ianuarie 1898 la Ruginoasa, în judeţul Iaşi. După absolvirea Liceului Naţional din Iaşi a urmat între 1917-1920 cursurile Facultății de Drept din aceeași localitate. Fiind atras de istorie, a abandonat cariera juridică și s-a înscris la Universitatea Sorbona din Paris, unde a susținut doctoratul în 1929, cu tema „Cercetări asupra comerțului genovez din Marea Neagră”. Gheorghe I. Brătianu a devenit profesor universitar la Iaşi și Bucureşti, după care a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Istorie Universală din Iaşi (1935 – 1940) şi apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din Bucureşti (1941 – 1947).
Gheorghe I. Brătianu s-a înscris în 1926 în Partidul Naţional Liberal, iar în anul 1927 a devenit şef al organizaţiei Iaşi a aceluiași partid. 
      
   După 23 august 1944, Gheorghe I. Brătianu a suferit consecinţele atitudinii sale politice şi ştiinţifice fiind suspendat de la Universitate şi de la direcţia Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga”. I s-a fixat domiciliu forţat şi i s-a interzis să aibă contacte externe. În această perioadă de arest la domiciliu, Gheorghe I. Brătianu a terminat volumul despre „Istoria Mării Negre”. Pe 9 iunie 1948, odată cu reorganizarea Academiei Române, care și-a schimbat denumirea în Academia Republicii Populare Române, Gheorghe I. Brătianu a pierdut calitatea de academician. În anul 1950, a fost arestat de Securitate şi întemniţat la închisoarea din Sighetul-Marmaţiei, fără să fie judecat şi condamnat. În noaptea de 23 spre 24 aprilie 1953, Gheorghe I. Brătianu a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani.