Explicaţia frigului neobişnuit din mijlocul lunii aprilie!

Vremea rea din ultimele zile, ploile și ninsorile de la munte au o explicație, fenomentul fiind întâlnit foarte rar ultimul de acest gen având loc în urmă cu 20 de ani, în 1996.
Explicația vine din partea meteorologului de la Administraţia Naţională de Meteorologie, Gabriela Băncilă, care consideră că aceste fenomene meteo nu sunt normale pentru această perioadă, având o rată de apariţie foarte rară.

“Nu sunt fenomene şi temperaturi normale pentru această perioadă. Sunt fenomene deosebite pentru perioada pe care o traversăm, evenimente pe care nu le putem numi singulare, pentru că de-a lungul timpului au mai fost, ci evenimente care au o rată de apariţie foarte rară, evenimente care se pot produce o dată la 20 de ani sau mai mult de 20 de ani. Un episod similar s-a produs în anul 1996. Este vorba despre amploarea acestui eveniment, amploarea lui ca distribuţie spaţială şi ca distribuţie în timp. Au mai fost evenimente din 1996 până acum, dar cu un impact pe o suprafaţă mai restrânsă şi într-un interval de timp mai scurt. Noi, ANM, informăm şi avertizăm asupra acestui eveniment încă de alaltăieri. Suntem la a treia zi consecutivă de acţiune a acestui front atmosferic peste ţara noastră. Au fost afectate toate regiunile. Despre precipitaţii sub formă de ninsoare am vorbit la început în zona Mehedinţi, zonele de munte, zonele submontane, iar acum s-a mutat pe partea de Est a României. Temperaturile scăzute pe care le aşteptăm sâmbătă dimineaţă nu se vor înregistra într-o singură regiune. Vor fi în majoritatea zonelor”, a explicat aceasta pentru HotNews.ro

Ce cauzează acest fenomen?

“Tot acest episod reprezintă o situaţie tipică de viscol sau de episod de vreme severă în anotimpul rece. Adică, pe de o parte avem o masă de aer rece transportată către ţară noastră de un anticiclon, în general de provenienţă eurasiatică, dinspre Siberia, şi pe de altă parte acţiunea unui ciclon mediteranean. Aceste două formaţiuni s-au întâlnit deasupra teritoriului României. Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeală. El transporta un aer mai cald şi umed. Pe de altă parte transportul de aer rece asigurat de câmpul de presiune ridicată face că precipitaţiile să ajungă în formă solidă la nivelul solului. Când acţiunea ciclonului mediteranean se termină, se instalează masă de aer rece adusă de anticiclonul despre care va vorbeam. În condiţiile în care la mijlocul zilei, cerul este acoperit de nori, peste ţară este o masă de aer rece, temperatura nu are cum să crească şi nopţile nu sunt atât de răcoroase. Diferenţa dintre temperatura de noapte şi zi nu este foarte mare. În schimb, sâmbătă dimineaţă, când este asteptatata cea mai rece dimineaţă, nu numai în Bucureşti, în cea mai mare parte a ţării, cerul va fi lipsit de nori, asta înseamnă o răcire nocturnă foarte intensă. Temperaturile atunci vor cobora sub pragul de îngheţ în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adică – 10 grade”, a explicat Gabriela Băncilă, meteorolog Agenţia Naţională de Meteorologie.

11 judeţe din centrul şi estul ţării au fost, de miercuri după-amiază până joi dimineaţă, sub avertizare Cod portocaliu de ninsori, ploi şi vânt, iar Bucureştiul şi 29 de judeţe au fost avertizate cu Cod galben.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! ÎN ARGEȘ: Trafic restricționat din cauza zăpezii

Producătorii de legume şi fructe reuniţi într-o asociaţie de profil au transmis joi o scrisoare Ministerului Agriculturii, în care i-au cerut să aibă în vedere măsuri de sprijin, inclusiv financiare, pentru depăşirea dificultatilor cauzate de scăderea bruscă a temperaturilor, din ultimele zile.

“Am rugat Ministerul Agriculturii să gândească o strategie de depăşire a acestui moment. Trebuie gândit ceva în sprijinul fermierului. Pe un program de minimis ajutat cu o valoare, acolo unde se dovedesc îndeplinite condiţiile, cu Ministerul Finanţelor, de văzut o scutire de impozite, să scădem presiunea de pe fermier, care a făcut nişte lucrări tehnologice, tăiatul, sunt deja 4 stropiri făcute până la ora actuală şi ar fi păcat să ne alegem cu pagube uriaşe”,  a declarat, pentru HotNews.ro, Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimenare (OIPA) Legume-Fructe.

Sursa HotNews.ro