Familia Regala, reunita la Curtea de Arges! 40 de zile de la moartea fostului suveran

UPDATE:  Aproximativ 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică astăzi, cu ocazia parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, evenimentul religios fiind organizat de Familia Regală şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului la Mânăstirea Curtea de Argeş şi la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală Curtea de Argeş. Dacă inițial, la ora 12, aproximativ 100 de cetățeni se adunasera in fata Noii Catedrale, pe parcursul slujbei numarul acestora a ajuns la 700. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat atât localnici, cât și oameni veniți din alte zone ale țării, mulți dintre ei purtând drapele cu stema Casei Regale a României sau portrete ale Regelui Mihai I. După retragerea membrilor Familiei Regale, toți cei prezenți au putut să se reculeagă la mormântul regelui Mihai I.

UPDATE : Perioada de mare doliu regal s-a încheiat. În aceste momente, după ceremonie, familia regală a părăsit necropola. Custodele coroanei saluta oamenii prezenti. Urmează ca cetățenii viziteze șî poată intra să viziteze si sa aprinda lumânări la mormântul Regelui Mihai.

UPDATE:  Înalt Preasfintia Sa Arhiepiscolul Calinic al Argesului si Muscelului le vorbeste celor prezenți despre Regele Mihai, simbol al rabdării, intelepciunii si credintei.

ÎPS Calinic: Mi-as fi dorit sa fiu atat de lipit de Dumnezeu ca Regele Mihai...

UPDATE:  Slujba s-a terminat acum; toți merg la noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde va urma doar o rugăciune în pridvor; au acces doar membrii familiei regale, care apoi vor pleca la București.

Peste 100 de persoane se află în aceste momente la Curtea se Arges, acolo unde in urma cu putin timp a inceput slujba ortodoxă oficiată la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a Regelui Mihai. Slujba este oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, alaturi de un sobor de preoți. În lacasul de cult se află doar fetele bisericesti, membri ai familiei regale si oficialitati. Cetatenii nu au acces.

 

Ulterior sujbei va fi rostită o rugăciune la mormântul Regelui Mihai I în pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Înalt Preasfinţia Sa Calinic este însoţit de un sobor de preoţi de la Mânăstirea Curtea de Argeş. De asemenea, iau parte la slujbă un grup de maici de la Mânăstirea Pasărea şi de la Mânăstirea Ţigăneşti.La rugăciunea de la mormânt va avea acces doar familia regală.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017 la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani, iar pe 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş, alături de Regina Ana.