Femeile nu pot fi concediate după ce și-au anunțat sarcina și în timpul concediului de creștere

Foarte multe angajate se tem pentru locul lor de muncă în momentul unei sarcini.
Trebuie să ne amintim că orice femeie are drepturi pe care legislația muncii le oferă.
După ce a anunțat la locul de muncă faptul că este gravidă, femeia poate să pretindă angajatorului să-i ofere drepturile pe care i le recunoaște legislația muncii în această materie.
Cel mai important aspect este că gravidele, dar și cele care au devenit recent mămici ori cele care se află deja în concediul pentru creșterea micuțului nu pot fi concediate, de principiu, decât în ipoteza în care firma se află într-o situație financiară foarte proastă și trece printr-o procedură de insolvență sau merge chiar cu pași repezi în faliment.

CITEȘTE ȘI ... OPORTUNITATE! Vodafone creează 150 de locuri de muncă în Pitești


Înainte de toate, salariata care este gravidă trebuie să anunțe, în scris, la locul de muncă faptul că este însărcinată, dacă vrea să se bucure de drepturile pe care legea i le recunoaște pe tot parcursul sarcinii. Aceasta trebuie să prezinte un document eliberat fie de medicul de familie, fie de medicul specialist prin care să dovedească această stare.
Dacă nu face acest lucru, angajatorul are tot dreptul să se apere spunând că nu a știut de starea angajatei sale.
În cazul în care angajata este concediată, chiar dacă deține documentația necesară, aceasta poate contesta decizia în intanță, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
Potrivit legii, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

- salariatei gravide, lăuzei și celei care alăptează, din motive care au legătură cu starea sa;
- salariatei care se află în concediu de risc maternal (interdicția se extinde, o singură dată, cu până la șase luni după revenirea salariatei în unitate);
- salariatei care se află în concediu de maternitate;
- salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, în vârstă de până la trei ani;
- salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi cu afecţiuni intercurente, pană la împlinirea vârstei de 18 ani.

Angajatorul care nu respectă interdicția impusă cu privire la concediere comite o contravenție și poate primi o amendă de până la 10.000 de lei.
Această interdicție nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului.
La încetarea concediului de maternitate ori a concediului pentru creşterea copiilor, salariata are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent.

Sursa: Avocatnet.ro