DSP anunță să vă feriți de căpușe

Două argeșenece au fost infectate cu boala Lyme, iar pentru alte patru persoane se așteaptă rezultatele analizelor de laborator, pentru se vedea dacă este vorba despre aceiași boală În toate se administrează tratament cu antibiotice.

DSP Argeș a anunțat faptul că în anii precedenți, în județul Argeș, spre deosebire de celelalte județe ale ţării, nu au existat creșteri semnificative ale numărului pacienţilor diagnosticați cu boala Lyme. În 2015, de exemplu, s-au înregistrat numai 12 cazuri de acest gen. Inspectorii sanitari transmit că în perioada caldă riscul de a fi victime ale căpușe este foarte mare şi tocmai de aceea se fac următoarele recomandări: tăierea vegetației înalte ( ierburi, tufișuri), tunderea gazonului, arderea sau îndepărtarea frunzelor uscate, înlăturarea vegetației dintre crăpăturile pereților sau colțurile caselor, controlul animalelor gazdă( câini, pisici), dar și a celor domestice – unde este cazul-inclusiv dezinsecția adăposturilor acestora. Argeșenilor li se recomandă să poarte haine deschise la culoare, pantaloni lungi, pantofi sport fără decupaje sau orificii, să îşi inspecteze cu atenţie corpului dacă sesizează vreo problemă și, desigur, în cel mai rău caz să îndepărteze căpușele descoperite. 

Cum depistați și îndepărtați căpușele:

Dacă ați fost la iarbă verde sau în ale locații cu vegetație în jur, verificați prezența căpușelor pe hainele sau pe corpul dumneavoastră, atenționează inspectorii sanitari. Trebuie acordată o atenție deosebită axilei, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului. La copii, căpușele au fost găsite de cele mai multe ori pe cap, la nivelul liniei părului. Mușcătura de căpușă arată ca un mic pistrui, închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. Mușcătura și locul nu doare. Totuși căpușa ar trebui îndepărtată, pentru a minimaliza riscul infecțiilor. Se utilizează o pensetă foarte fină pentru a o apuca cât mai aproape posibil de suprafața tegumentului. Se trage în sus ușor și constant, fără a o răsuci. Nu se strânge corpul căpușei și nu se aplică căldură sau orice substanță peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea stomacului acesteia în plagă. După scoatere, se învelește în hârtie igienică și se aruncă în vasul de wc, apoi se trage apa. Plaga se curăță cu apă și săpun, cu alcool sau antiseptic. Dacă leziunea nu se vindecă în câteva zile, cel mai bine este consultați un medic.