Fermierii care dau foc miriştilor pot pierde subvențiile de la APIA

Odată cu venirea verii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Argeș se confruntă cu o creștere explozivă a numărului de incendii. Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru îl constituie incendierea voită de către fermieri a resturilor rămase pe terenurile agricole în urma recoltării cerealelor.

Tocmai pentru a preveni acest gen de evenimente care nu de puține ori au scăpat de sub control, ISU împreună cu Garda de Mediu și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură au încheiat de curând un protocol de colaborare. Astfel, potrivit normelor europene,  fermierii nu au voie să mai dea foc la miriști.

CITEȘTE ȘI ... Mesaj pentru cetățeni! Acoperiți-vă fântânile!

Deşi ştiu că arderea miriştilor este interzisă, unii agricultori mizează pe faptul că nu vor fi prinși și continuă să practice acest lucru. Acum, în urma protocolului încheiat între cele trei instituții, pe lângă faptul că fermierii care își incendiază resturile vegetale de pe teren riscă sancțiuni ce depășesc 2.500 de lei, aceștia își mai asumă și posibilitatea de a-şi pierde subvenţiile pe suprafeţe.

Bineînțeles că acest risc îl au dacă sunt prinși de către reprezentanţii APIA. Potrivit unui comunicat emis de către APIA, agricultorilor care nu respectă condiţiile li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC. 

 

Sursa:  Saptamanalul Ancheta