FERTILITY SAVE și-a deschis porțile la Bradu!

(interviu) Dr.Marilena Băluță - specialist în obstretică – ginecologie şi embriolog senior

Pe data de 23 mai, şi-a deschis porţile Clinica Fertility Save, fondată de renumitul medic Marilena Băluţă,  specialist în obstretică – ginecologie şi embriolog senior în cadrul clinicii Medicum din București. Clinica activează în cadrul dispensarului de la Bradu şi include - în gama de servicii - şi consultaţii pe infertilitate, cu dorinţa de a ajuta familiile din judeţul nostru, care îşi doresc un copil, să îşi îndeplinească acest vis. Medicul Marilena Băluţă ne-a oferit câteva informaţii despre infertilitate şi soluţiile oferite de medicină la această problemă, din ce în ce mai frecventă în rândurile cuplurilor.

 De ce aţi luat decizia să deschideţi un cabinet pe probleme de infertilitate în Argeş?

- Decizia de a veni în Bradu, unde să deschid un cabinet medical în specialitatea obstetrică-ginecologie, am luat-o după trei ani de gândire, dupa ce domnul primar de la acea vreme, Florin Frătică, împreună cu soţia sa Alina, mi-a prezentat proiectul pentru sănătate pentru locuitorii Bradului. Ideea de a dezvolta un sistem de sănătate în comuna Bradu, comună cu aproape 7.000 de locuitori, care beneficiază doar de serviciile medicilor de familie, cu o populaţie tânără, la vârsta fertilă, au fost lucruri care m-au convins să deschid un cabinet în specialitatea mea.  Deşi am fost sceptică la început, deoarece oraşul Piteşti este la foarte mică distanţă, iar populaţia poate apela la serviciile medicale din oraş, am fost plăcut surprinsă să constat că pacienţii din comună şi zonele limitrofe vin la Bradu pentru consultaţii.

Cum stam cu infertilitatea la nivelul judeţului Argeş?

- Aproape 80% din doamnele consultate în prima săptămână au fost cu problem de fertiliate. Din pacate, infertiliatea este o boală care nu doare şi, din aces motiv, cuplurile devin conştiente şi iau în serios această boală abia în momentul în care doresc să conceapă un copil şi lucrul acesta nu se întâmplă.

Dar ce este infertilitatea sau, mai bine spus, când ar trebui să mă îngrijorez?

- În practică sunt folosiţi doi termeni pentru a putea încadra problemele legate de fertiliate:

Subfertilitatea – despre care vorbim în momentul în care un  cuplu cu patologie uşoară (disfuncţie ovulatorie, patologie cervical, patologie uterine) reuşeşte să conceapă după rezolvarea cauzelor care împiedică obţinerea unei sarcinii.

Infertilitate – când cuplul nu poate să conceapă un copil fără ajutorul medicului şi ne referim la obstrucţia tubară, insuficienţa ovariană prematură, disfuncţiile ovariene necorectate medicamentos,  patologie masculine severă.

Şi  într-un caz şi în celălalt, un cuplu în care vârsta femeii este sub 35 de ani şi timp de un an de zile nu a obţinut o sarcină, trebuie să se adreseze unui specialist în infertilitate pentru diagnostic şi tratament. Deoarece  infertilitatea afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, investigaţiile trebuie să le efectueze ambii parteneri.

În funcţie de gravitate, tratamentul este de la simplu la complex şi poate cuprinde: contact sexual dirijat, inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Daca pentru primele două proceduri, fertilizarea se produce la nivelul trompei, iar medicul nu intervine în acest proces, în fertilizarea in vitro lucrurile sunt puţin mai complicate.

În procedura de fertilizare in vitro, intervenţia medicului este majoră, ajutând prin fertilizarea în laborator a ovocitului cu spermatozoidul, să facă ceea ce în mod normal se întâmpla la nivelul trompei, transferând în uter embrioni gata formaţi. Pentru acest procedeu, echipa medicală este formată dintr-un medic ginecolog şi un embriolog. Medicul ginecolog cu specializare în infertilitate face procedura de stimulare ovariană şi recoltarea ovocitelor, embriologul, în laborator, ajută la formarea embrionilor de care “are grijă” pâna la transferul lor în uter, procedeu făcut de către medicul ginecolog.