Fiica lui Ionică și fostul soț - dosar penal pentru șantaj!

Fosta şefă de cabinet a lui Băsescu, partenera de viață a lui Ion Eftime Sr., a făcut plângere penală împotriva celor doi, acuzând presiuni pentru dobândirea unor bunuri

Până să apară problemele penale ale soţului, mezina primarului Ionică nu îşi făcea griji vizavi de afacerile familiei, Ionuţ-Adrian Eftime fiind cel care le coordona. În momentul în care acesta a fost acuzat de infracţiuni economice grave în dosarul Petromservice, de voie de nevoie, Cristina Eftime a trebuit să preia ştafeta din mers şi, implicit, o parte din societăţile pe care fostul său soţ le manageria. Printre acestea, şi acţiunile MBE Mineral Resources, care au făcut din fiica primarului din Piteşti o tânără afaceristă în domeniul exploatărilor miniere. Nu mai departe de acum două săptămâni, „Ancheta” dezvăluia faptul că societatea respectivă a primit în concesiune resursele de feldspat de pe un munte din judeţul Sibiu, asta după ce anul trecut obţinuse un contract similar, pentru minereuri neferoase, în Vâlcea. Afacerea exploatărilor miniere nu i-a adus până acum niciun profit, businessul fiind la început de drum. I-a adus, în schimb, un dosar penal.


 Miza - acţiunile firmei de exploatări miniere
Pe 14 februarie 2017, la Secţia 1 de Poliţie Bucureşti a ajuns dosarul penal 1529/P/2017, trimis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în care sunt cercetaţi Cristina Eftime - fiica primarului Cornel Ionică - fostul său soţ Ionuţ-Adrian Eftime şi Liliana Spiridon, fina celor doi şi, totodată, administrator al firmei MBE Mineral Resources. Conform surselor, dosarul ar fi fost deschis în urma unei plângeri depuse de către Lia Licănescu, partenera de viaţă vreme de peste 20 de ani a lui Ion Eftime, fostul socru al Cristinei Ionică Eftime. Femeia i-a acuzat pe cei trei că l-ar fi forţat pe Ion Eftime să îi cedeze fiicei primarului Ionică acţiunile pe care acesta le deţinea în societatea MBE Mineral Resources. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, într-adevăr, pe 14 mai 2014, Ion Eftime i-a cedat nurorii sale pachetul de 30% din acţiunile firmei de exploatări miniere, Cristina Eftime devenind astfel acţionarul majoritar, cu 50%. Un an mai târziu, fostul ginere al primarului Ionică a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni închisoare în dosarul Petromservice şi a fost trimis după gratii, unde se află de altfel şi astăzi.
Potrivit aspectelor acuzate, Ion Eftime ar fi renunţat la partea sa din firmă după ce chiar fiul său l-ar fi ameninţat că, dacă nu o face, îl va denunţa la organele de anchetă pentru diverse alte presupuse infracţiuni. Ion Eftime a fost multă vreme unul dintre partenerii de business şi oamenii de încredere ai lui Sorin-Ovidiu Vântu şi, de asemenea, unul dintre puţinii apropiaţi ai acestuia care, cel puţin până acum, nu s-au ales cu probleme penale în urma colaborării cu celebrul şi controversatul om de afaceri. Ancheta privind acuzaţiile de şantaj aduse Cristinei Eftime, fostului ei soţ şi administratorului firmei MBE Mineral Resources a fost preluată de subcomisarul de poliţie Constantin Dogaru. Contactat de redactorii „Ancheta”, ofiţerul bucureştean a confirmat existenţa dosarului, însă a refuzat să comenteze pe marginea speţei, argumentând că cercetările sunt în plină desfăşurare.
În cazul în care ancheta poliţiştilor şi a procurorilor va confirma acuzaţiile, iar dosarul va fi trimis în instanţă, fiica cea mică a primarului Ionică şi ceilalţi doi acuzaţi riscă între 2 şi 7 ani de închisoare.


 Cine o acuză pe Cristina Eftime?
Lia Licănescu este una dintre primele vedete TV locale din Argeş, după Revoluţie fiind prezentatoare a televiziunii Alpha din Piteşti, al cărei patron la vremea aceea era chiar Ion Eftime. Cei doi au devenit un cuplu şi s-au mutat la Bucureşti, unde Lia Licănescu şi-a continuat cariera, devenind şefa de cabinet a lui Traian Băsescu pe vremea când acesta era primar al Capitalei şi, ulterior, director în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Lia Licănescu şi Ion Eftime au împreună o fetiţă de 10 ani, astfel că este foarte probabil ca demersurile sale la organele de anchetă să vizeze viitorul şi stabilitatea financiară a propriului copil.

Ionuţ Eftime - încă 4 ani de închisoare
Fix în Vinerea Neagră din Săptămâna Patimilor, fostul ginere al primarului Ionică a primit a doua lovitură din partea magistraţilor. Ionuţ-Adrian Eftime a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în cel de-al doilea proces penal al său, fiind acuzat de complicitate la delapidare, spălare de bani şi instigare la spălare de bani. Fiind deja în spatele gratiilor în urma condamnării din primul dosar, urmează ca instanţa să contopească pedepsele obţinute în ambele procese şi să acorde un spor de pedeapsă la prima condamnare.

 

Sursa:Saptamanalul Ancheta