Grupul Dorulețul de Câmpie (Hârsești) - marele câștigător al Festivalului de Film Youth Cinefest 2017

Grupul Dorulețul de Câmpie al Căminului Cultural Hârsești este marele câștigător al Festivalului de Film Youth Cinefest 2017.
Filmul, intitulat ”Biată Cruce Părăsită”, a fost apreciat pentru originalitatea subiectului prezentat, perfect încadrat în tema ediției din acest an, respectiv ”Tradițiile din Regiunea Ta”.
Filmul surprinde momente esențiale din tradiția românească, transmițănd mai departe tradiția conform căreia, în ziua de Florii, mormintele sunt împodobite cu ramuri de salcie.
Prima apariție a avut loc la TVR Internațional, printr-o știre. De aici, a pornit și ideea realizării filmului.
Filmul ”Biată Cruce Părăsită” a stârnit o emoție puternică în sala de cinematograf, atât publicului, cât și juriului, care i-a atribuit Marele Premiu.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Argeș prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și a avut locvineri, 28 aprilie, la Cinematograful Trivale.

CITEȘTE ȘI ... Casă în flăcări - pompierii intervin!


Premiul cel mai bun documentar a fost revendicat de Făuritorii de fluiere de la Jugur și fluierașii de la Corbi, cu documentarul ”Mugur de Fluier, Parte de România”, realizat de Lorena Dobrică (14 ani), de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Pitești.
Filmul i-a avut ca protagoniști pe copiii de la două Secții Externe ale Școlii Populare de Arte, respectiv pe făuritorii de fluiere de la Jugur și pe colegii lor, fluierașii de la Corbșori.

Cel mai Bun Film de Ficțiune a fost ”Poteci Urbane”, realizat de Iulia Stanciu și Laurențiu Gligor. Filmul recunoaște neputința autorităților, haosul administrativ în care trăim și nepăsarea oamenilor, toate acestea atât de reale și atât de actuale.

Cea mai indedită idee prezentată în Festival a fost ”Simfonia Lalelelor în LMG”, film pentru care realizatoarea Lavinia Maria Chițu a obținut premiul pentru Cea mai Buna Interpretare Feminină. Tânăra, care cunoaște bine problemele cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de auz, a prezentat, în limbaj mimico-gestual evenimentul identitar al Piteștiului.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! ACUM ÎN PITEȘTI! Romii „dau la pește” în barajul Prundu

 

Cea mai bună interpretare masculină a fost Ionuț Vlad, elev al Școlii Populare de Arte la Clasa de Actorie a profesorului Adrian Duță, pentru rolul lui Ianache Duduleanu, din Gaițele.

Juriul Festivalului a fost unul profesionist, format din lector universitar doctor Catrinel Dănăiață - regizor, Ioana Grigore - regizor de film și Remus Cârstea - lector doctor în Cinematografie și Media la Universitatea Pitești.