Guvernul măreşte garanţiile pentru Prima Casă

Guvernul măreşte garanţiile pentru Prima Casă!

Guvernul măreşte cu 175,5 milioane lei garanţiile pentru Prima Casă în 2017, din plafonul rămas nefolosit anul trecut.

Guvernul a anunţat luni că măreşte cu 175,5 milioane lei plafonul garanţiilor acordate pentru programul Prima Casă, sumă rămasă neutilizată din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016.

Acest plafon de garantare neutilizat permite finanţatorilor să acorde credite Prima Casă în valoare totală de 351 milioane lei, potrivit News.ro.

În plus, Guvernul a anunţat scăderea comisioanelor aplicate la soldul garanţiei acordate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, faţă de 2016, al garanţiilor acordate pentru programul Prima Casă, scăderea fiind de la 2,94 miliarde lei în 2016 la 2,5 miliarde lei în 2017, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.

Cu această suplimentare, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde lei.

Un plafon de garanţii de stat de 2,5 miliarde lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, în condiţiile în care statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuinţă nouă sau consolidată, cu o valoare de maximum 70.000 euro, şi 40% pentru un împrumut acordat pentru o locuinţă veche. 

Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat.

surse: news.ro/digi24.ro