HIPOGLICEMIA - Cum poți gestiona o criză! (sfatul medicului)

HIPOGLICEMIA

CE INSEAMNĂ: o stare patologică in care nivelul zahărului din sange (glicemia) scade, din diferite motive, sub nivelul normal. Hipoglicemia se manifestă diferit, in funcție de  severitatea scăderii, de starea și varsta pacientului și de cauzele care o produc.

Hipoglicemia nu se recunoaște intotdeauna foarte ușor, dacă nu avem posibilitatea rapidă de a masura  valoarea zaharului din sange.

În majoritatea cazurilor, hipoglicemia este legată de dezechilibrele alimentare. De aceea este important ca alimentele să acopere necesarul de energie al organismului. Excelente surse de energie sunt glucidele din pâine, cereale integrale, orezul.

SIMPTOME: dacă ne aflăm in fața unei persoane ce prezintă transpirație, stare de agitație, uneori confuzie cu tremurături ale degetelor,  tulburări de vedere, senzație de foame, bătăi accelerate ale inimii, dureri de cap, există...''suspiciunea rezonabilă'' că această persoană ar putea să sufere o hipoglicemie!

CE TREBUIE FĂCUT: dacă persoana in cauză este căzută in stradă, in stare de leșin -formă severă- avem grijă să-i eliberăm căile respiratorii, după care, in funcție de gradul de cooperare, fie se presară zahar direct in cavitatea bucală (care, din fericire, se absoarbe imediat), fie i se dă ceva dulce, ce avem la indemână (bomboane, glucoza tablete,etc...).

In această formă zahărul se absoarbe rapid și efectul este spectaculos, pacientul putându-și reveni in cateva minute. Odată instalată ''starea de bine'' puteti ajuta in continuare pacientul conducandu-l la cea mai apropiata unitate sanitară!

Astfel, veți avea neprețuita ocazie de a vă ajuta un semen și asta sigur vă va face ziua mai frumoasa.

DESPRE SĂNĂTATE...NUMAI DE BINE,VĂ UREZ!

Dr. ADRIANA CARMEN TUȚESCU - diabet zaharat, nutriție și boli metabolice - Spitalul Județean Argeș