Și-au bătut soțiile și au fost reținuți! Femeile i-au iertat

Update

Bărbatul din localitatea Drăganu  a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Arges, care a dispus masura preventiva a controlului judiciar.
 

Deși legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată, polițiștii se confruntă, deseori, cu refuzul victimelor de a fi ajutate. Astfel, de cele mai multe ori, femeile care sunt lovite de bărbați, ajung să își retragă plângerile, din varii motive.

Printre aceste situații,  se regăsesc și două femei din Drăganu, respectiv Mioveni. Soții celor două de 58, respectiv 52 de ani, din Drăganu și Mioveni, au fost reținuți de oamenii legii pentru violență în familie. 

Bărbatul de 58 de ani, din Drăganu obișnuia deseori să consume alcool și să își bată soția și fiica. Astfel, în data de 22 aprilie, femeile au sunat la 112 și au anunțat că au fost lovite. Polițiștii care au intervenit au emis un ordin de protecție provizoriu, care ulterior a fost confirmat de către instanță. Prin urmare, omul trebuia să respecte acel ordin timp de 6 luni de zile, prin care i se stabilea, printre altele, și obligația de a nu se apropia la mai mult de 50 de metri de locuință și de femei. 

Cu toate acestea, bărbatul a fost iertat atât de soție, cât și de fiică. Chiar dacă a fost primit înapoi, oamenii legii nu au făcut demersuri pentru încetarea ordinului de protecție. 

Argeșeanul, însă, nu s-a potolit. Scandalurile și bătăile s-au repetat, poliția fiind din nou chemată la locuința acestora. Ultima ieșire a bărbatului a avut loc în urmă cu 4 zile, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore pentru violență în familie, dar și nerespectarea hotărârilor judecătorești, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Un alt caz de violență în familie a avut loc în orașul Mioveni. În noaptea de 11 spre 12 iulie, un bărbat și-a bătut soția. Femeia a formulat plângere, aducând și un certificat medico-legal din care reieșea că a suferit leziuni, în urma cărora necesita 11-12 zile de spitalizare. Peste doar câteva zile, pe 16 iulie, a sunat la poliție și a anunțat că vrea să își retragă plâgerea. Nu a mai ajuns, însă, la sediul poliției Mioveni, așa cum stabilise cu oamenii legii. Bănuind că s-a întâmplat ceva, femeia a fost sunată de către un agent de poliție, însă pentru că nu a răspuns la telefon, a mers la locuința acesteia. Polițistul fost întâmpinat de bărbat, care a spus că soția este bolnavă și nu poate vorbi. Pentru că i s-a părut ciudat, agentul a întrebat vecinii dacă au văzut-o pe femeie. Aceștia au spus că cel mai probabil nu dorește să iasă, pentru că în urmă cu o seară a avut loc un nou scandal cu țipete și bătăi.

Bărbatul în cauză a fost luat la sediul poliției pentru audieri. Între timp, un alt echipaj  s-a deplasat la locuința acestora, reusind să vorbească cu soția omului. S-a constatat că femeia era lovită. Victima a formulat o nouă plângere.

Miercuri, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore. Astăzi, însă, femeia și-a retras plângerea, drept urmare, agresorul a fost lăsat în libertate.


Reamintim că, începând cu luna decembrie 2018, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată, fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea Ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia.

Prin urmare, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor.

Indiferent de modul de sesizare, oamenii legii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune evacuarea temporară din locuinţă, dar poate impune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de resedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.

După primele șase luni ale anului în curs au rămas în vigoare 55 de ordine de protecție, la începutul perioadei fiind în curs măsurile stabilite în 32 de ordine de protecţie, 50 au fost emise, iar 27 și-au încetat aplicabilitatea ca urmare a expirării termenului legal sau a duratei măsurii de protecție.