Ignat fulgerător! Sute de porci tăiați în weekend în Argeș!

Pesta porcină africană a mutat Ignatul în noiembrie!  După ce a fost confirmat focarul de boală și în Argeș, la Negrași, acolo unde 4 porci dintr-o gospodărie au fost găsiți morți, localnicii din zonele apropiate focarului ignoră interdicţiile şi taie animalele pe furiș ca să nu vină veterinarii să le omoare şi să rămână în pagubă în prag de sărbători. 

###  Primarii argeșeni - față în față cu pesta porcină

Pentru a liniști cetățenii din ce în ce mai agitați și nervoși din pricina virusului ucigător care le amenință gospodăriile, mai mulți edili argeșeni  au organizat campanii de informare a populației, încercând astfel să le explice riscurile și măsurile necesare pentru a împiedica virusul să se răspândească.  

În ciuda acestor campanii de informare,  în localitățile: Albota, Recea, Oarja, Negrași și Mozăceni, oamenii s-au pus pe treabă și au reușit să sacrifice în timp record sute de porcine amenințate sau nu de boală, pentru a avea ce pune pe masă în lunile reci de iarnă.  Reacțiile sunt împărtțite. Unii au vrut să fie prevăzători și să nu rămână fără ce au agonisit timp de un an în gospodărie, alții îți programaseră Ignatul la înceoput de noiembrie de mai mult timp. 

Contactați telefonic de redactorii Sursa Ta, câțiva dintre edilii argeșeni ne-au povestit câte ceva despre cum este atmosfera printre localnici și cum încearcă să îi ajute să treacă peste molima care pare să nu ierte niciun județ:

### Liana-Cristina Dună, primar Mozăceni: 

„După ce s-a confirmat prezența virusului în Negrași, pentru a preîntâmpina eventuala panică în rândul cetățenilor și pentru a informa cu privire măsurile necesare prevenirii răspândirii acestui virus am organizat o întâlnire cu oamenii pentru a îi liniști. Întradevăr, unii dintre ei și-au sacrificat animalele de frica autorităților,  unii mai așteaptă să vadă ce mai e de făcut.”


### Petre Funie, primar Slobozia:

„Noi suntem la limita focarului. Am avut o adunare de informare la Casa de Cultură. La întâlnire le-am explicat oamenilor despre riscurile acestui virus, le-am spus să nu intre panică și le-am mai vorbit despre normele de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească. 
Din cauza fricii, din ce știu, unii au început de ieri să taie porcii din Negrași și de la marginea Mozăcenilor.”


### Marin Pană, primar Recea:

„Eu ca și primar al localității Recea am fost informat cu privire la focarul de infecție izbucnit într-o gospodărie din Negrași, am convocat un Comitet de Urgență unde a participat toată lumea, mi-am făcut datoria de a informa cetățenii. Oamenii sunt obligați să știe că dacă au și cea mai mică suspiciune, să anunțe medicul veterinar pentru a se putea lua toate măsurile necesar în cazul izbucnirii unui focar. Deocamdată, la nivelul comunei Recea nu este niciun focar de infecție. Nu a tăiat nimeni niciun porc. Cine a tăiat, a tăiat pentru că a avut nevoie.”

### Pentru că nu mai au unde să o depoziteze, 

Oamenii au scos carnea de porc la vânzare pe internet 

De frica autorităților și de faptul că ar putea rămâne fără preparate din carne în prag de sărbători, argeșenii din mai multe localități ale județului s-au pus pe sacrificat porci la greu și s-au trezit că nu suficient spațiu în frigidere și congelatoare pentru a depozita carnea.  Prin urmare, unii dintre cei care s-au trezit cu o cantitate prea mare de carne, s-au apucat să o scoată la mezat pe Facebook pentru a scăpa de ea sau doar pentru a mai câștiga un ban în plus.