Imagini șocante! Protejați animalele! NU le omorâți!

Zilele acestea, pe platforma Facebook au circulat fotografii care pot șoca orice om, indiferent de vârstă.
Un internaut a prezentat un caz revoltător, din localitatea Blejești, Teleorman, acuzând două persoane de moartea mai multor animale.
Mai exact, conform postării, un paznic de vânătoare, împreună cu superiorul său, au omorât mai mulți câini, împușcându-i chiar lângă gospodăriile oamenilor.

CITEȘTE ȘI ... PITEȘTI: Autobuze electrice de 4,5 milioane de euro

Conform legislației în vigoare, acest tratament este interzis și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenzi de la 1.000 lei la 3.000 de lei.
PROCEDURA - RECLAMAREA UNUI ACT DE CRUZIME FAȚĂ DE UN ANIMAL

Pentru orice fapta constatata de catre o persoana interesata, în speță un reprezentant al unei organizatii de protectie a animalelor se face o plangere penala in conformitate cu articolul 222 din Codul Penal, cu indicarea autorilor, descrierea faptelor si consecintelor create prin actiunea sau inactiunea sesizata, gradul de pericol social prin exemplul dat altora de a perpetua astfel de practici.
Astfel orice fapta penala, poate fi constatata de catre organele de politie la flagrant prin apel la 112, de catre un inspector de la autoritatea de resort care trebuie sa existe ca altfel legea nu are suport, sau printr-o plangere la parchetul de pe langa Judecatoria locului faptei.
Plangerea trebuie sa cuprinda si probele, respectiv fotografii, film sau sa fie indicate martori care sa ateste faptele persoanelor, respectiv starea animalului ranit.
La flagrant se cheama 112, Politia si pentru o mai buna si corecta solutionare unul sau doua posturi TV; poate si un cotidian ar fi bun de atras si de facut articole in foileton cu prezentarea organizatiei, scopul, practica europeana si stradania de a respecta drepturile animalelor.

Cum trebuie sa procedati!

  • Daca vedeti ca cineva face rau unui animal (il abandoneaza intr-o statie, il bate, il tine intr-un lant de 40 cm, il omoara, etc, etc), gasiti un martor, doi si incercati sa retineti faptasul pe loc.
  • Chemati politia la fata locului (sunand la 112 sau mergand la cea mai apropiata circa de politie), ca sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date pe care le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului, pe loc.
  • Faceti o plangere scrisa (nu orala!!!) la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) din localitate (in Bucuresti, DSV-ul se afla in curtea Spitalului Ilioara, sector 3, metrou Nicolae Grigorescu), pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. (Nu plecati de acolo fara a primi numarul de inregistrare! !!). In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si la circa de politie cea mai apropiata si luati numar de inregistrare.

Model scris de reclamatie

Domnul Director ¹ / Comandant ²,

Subsemnatul ...... domiciliat in ....., identificat prin CI serie ... nr. ..., va aduc la cunostinta ca in data de ....... s-a petrecut urmatorul fapt: persoana .... a facut ..... (dati detalii daca este cazul).
Aceasta fapta se incadreaza la art. ... (se indica "rele tratamente"/ "cruzimi impotriva animalelor", dupa caz) din legea de protectie a animalelor 205/2004 modificata si completata de legea 9/2008.

In conformitate cu art. ... din legea mentionata anterior aceasta fapta se pedepseste cu amenda penala /inchisoare, dupa caz).

Martorii la acest incident sunt persoanele:
..... , tel. .....

Va rog sa luati de urgenta masurile care se impun.
Atasez prezentei reclamatii si legea de protectie a animalelor, in care sunt evidentiate prin subliniere articolele unde s-ar incadra fapta.
Nume, semnatura, e-mail, telefon
Data

---------------------------------------------------------------
¹ In cazul in care reclamatia este adresata DSV-ului
² In cazul in care reclamatia este adresata Politiei