ÎN ARGEȘ! Mașină în flăcări - a fost complet distrusă

În cursul zilei de ieri, în localitatea Tigveni, a fost nevoie de intervenția unui echipaj cu apă și spumă de la Detașamentul de Pompieri Curtea de Argeș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

CITEȘTE ȘI ... URGENȚĂ ÎN ARGEȘ! Doi copii transportați în comă la București! Au băut substanțe toxice

Autoturismul a ars în proporție de 90%, incidentul a fost produs din pricina unui scurt circuit electric.

Ce facem cand vedem foc la bord?

In cazul in care este vorba de masina noastra, la primele semne, miros, fum sau flacara deschisa, trebuie sa oprim autovehiculul. Scoatem cheia din contact, ne asiguram ca toti pasagerii au parasit interiorul, dupa care luam imediat extinctorul din dotare. Ridicam capota motorului si identificam cu precizie locul care fumega sau de unde ies flacarile. Daca avem posibilitatea si adrenalina nu a atins cote greu de controlat, ideal este sa scoatem si o borna de la baterie. Odata ce am identificat flacarile, pulverizam continutul extinctorului la baza flacarilor.

In cazul in care focul nu poate fi controlat cu ajutorul extinctoarelor din dotare, trebuie sa sunam la 112. Ne luam bunurile din interior si ne indepartam de autoturism pentru a nu fi in raza de actiune a unei eventuale explozii a rezervorului de carburant.
Primele 3 minute, cele mai importante ca sa-ti salvezi masina

La fel ca si in natura, ca la o casa de lemn sau ca o padure uscata, si focul din masina se raspandeste extrem de repede. Pentru ca un autoturism nu este realizat din materiale ignifuge, acestea fiind mult prea scumpe. Daca reusim sa controlam focul in primele momente, de cand a aparut, ne putem salva masina de la o dauna totala. De aceea, trebuie sa reactionam la primele semne de incendiu, chiar daca e vorba doar de miros sau putin fum, trebuie sa fim pregatiti si sa avem un extinctor bun, trebuie sa stim exact ce sa facem si cum sa eliminam flacarile. Daca dupa 3 minute, noi tot ne luptam cu flacarile iar acestea cresc, ne putem lua adio de la masinuta noastra draga. Pana cand vor ajunge pompierii, nu va mai ramane mare lucru de salvat.

Sfaturi importante ca sa nu ai surprize neplacute cu focul in masina ta

1. Fa-ti asigurare Casco la masina care sa aiba inclusa si despagubirea in caz de incendiu;

2. Verifica periodic instalatiile electrice pentru izolare si supraincalzire, dar si tot circuitul de alimentare cu carburant pentru scurgeri;

3. Ia-ti un extinctor de capacitate mare: 3 sau chiar 6 kg, chiar daca ocupa loc mai mult;

4. Instaleaza-ti extinctorul in habitaclu, nu in portbagaj;

5. Sa nu cumperi niciodata extinctoare mai mici de 1 kg. Acele spray-uri nu vor stinge nici macar carbunii ramasi dupa un gratar;

6. Foloseste orice alt material daca stingatorul s-a terminat: apa, suc, etc;

7. Opreste-te cand trebuie: daca pierzi de sub control focul, retrage-te si cheama Pompierii. Mai bine sa moara masina, decat sa mori tu.