ÎN ARGEȘ! Piețe luate la control - sunt verificaţi comercianţii de fructe şi legume!

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a luat decizia ca în perioada următoare să îşi trimită specialiştii în pieţele agroalimentare din municipii pentru a le verifica. Acţiunile vor avea caracter permanent, ceea ce înseamnă că toţi comercianţii care îşi vând marfa în Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung trebuie să respecte regulile cu stricteţe.

„Acţiunea are loc în vederea întăririi ordinii şi disciplinei în toate pieţele agroalimentare din România şi, în principal, pentru informarea corectă a populaţiei cu privire la provenienţa şi calitatea legumelor şi a fructelor în special”, anunţă MDRP-ul.

Specialiştii din minister vor avea de urmărit câteva obiective:

  • indicarea corectă a provenienţei tuturor cantităţilor de legume şi fructe expuse la comercializare prin afişarea localităţii de producţie din România sau a ţării de provenienţă pentru produsele din import;
  •  identificarea şi sancţionarea tuturor substituirilor de origine a tomatelor, castraveţilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc.; # legalitatea deţinerii atestatelor de către comercianţi precum şi a modului de eliberare a acestora de către primării;
  •  existenţa unui spaţiu delimitat şi marcat distinct, de minim 40% pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice în toate pieţele agroalimentare din România;
  •  informarea corectă a tuturor consumatorilor privind originea şi caracteristicile produselor pe care le achiziţionează.

S-a decis demararea acestei acţiuni cu caracter permanent după ce, în cadrul unui control în Piaţa Obor, s-au depistat numeroase încălcări ale regulilor menţionate anterior.

Mai mult, după această verificare, s-a constatat că producătorii aveau atestate eliberate inclusiv de primării din Argeş care încălcau prevederile legii privind reglementarea pieţei produselor din sectorul agricol.

Astfel, în viitor, se vor controla şi primăriile care au eliberat atestatele neconforme în vederea aplicării măsurilor ce se impun.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta