În curând! GRATUIT la stomatolog

Un proiect de act normativ a fost lansat recent în dezbatere publică și urmează să fie aprobat de Guvern. Acest proiect prevede ca unele servicii dentare să fie decontate de casele de sănătate. 
Beneficiari vor fi atât cei asigurați, cât și neasigurați în sistemul public de sănătate, cu mențiunea că aceștia din urmă vor avea acces la mai puține servicii decontate față de persoanele asigurate.

CITEȘTE ȘI ... Intervenție dificilă la Valea Mare Pravăț! Pompierii nu puteau ajunge la o casă cuprinsă de flăcări

Servicii de bază pentru asigurați

Pentru cei asigurați este vorba de pachetul de servicii medicale de bază, care cuprinde, la medicina dentară, ceva mai multe servicii decât pentru cei neasigurați.

CITEȘTE ȘI ... O argeşeancă a impresionat până la lacrimi juraţii de la „Românii au talent”

Proiectul prevede trei posibilități de decontare:

- decontarea pentru copii, unde vorbim de acoperirea integrală a tarifelor (adică nu se mai plătește nimic);
- decontarea pentru adulți (peste 18 ani), unde vorbim fie de acoperirea integrală a tarifelor, fie de reduceri de 60%;
- un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este integrală.

Consultația gratuită se acordă o dată pe an pentru adulți, în timp ce copiii beneficiază de două astfel de consultații pe an, se mai specifică în proiect.

Pentru decontarea integrală sau de 60% din tarif sunt prevăzute următoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul  afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extracția dinților cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, reparații și reconstrucții.

CITEȘTE ȘI ... McDonald’s rămâne în centru! Restaurantul deschide și un DriveFood în Pitești!


Servicii dentare gratuite pentru neasigurați

Persoanele neasigurate în sistemul public de sănătate au la dispoziție un pachet de servicii dentare gratuite puțin mai mic, dar care le include pe cele mai importante: pansamente calmante sau drenaj endodontic, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor și reparațiile aparatelor ortodontice.

Pentru altele ca investigaţiile paraclinice recomandate-radiografii dentare şi tratamentul prescris, cei neasigurați vor fi obligați să plătească integral din buzunar costurile acestor servicii.