În Şcoala Nr. 5 - copiii cumpără sandvişuri ţinute ore în şir la peste 20 de grade

Săptămâna trecută, pe adresa electronică a redacției, am primit o sesizare din partea unei piteştence, care ne semnala o serie de nereguli la chioşcul aflat în incinta Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” (fostă Nr. 5) din Pitești de unde copiii își cumpără zilnic gustarea din pauză. Semnatara mesajului preciza faptul că acest chioşc ar fi comercializat produse alimentare dăunătoare sănătății copiilor și neconforme cu legislația în vigoare.
„Bună ziua, mă numesc ... şi sunt mama unei fetițe înscrise la clasa pregătitoare - Școala Nr. 5, «Nicolae Iorga», din municipiul Pitești. În calitate de părinte, vă supun atenției o problemă întâlnită de mine, cu privire la existența în cadrul școlii, a unui chioşc deținut de o societate privată, în care sunt comercializate dulciuri de cea mai proastă calitate, inclusiv băuturi carbogazoase. Nu pricep cum, pe de o parte, se încurajează alimentația sănătoasă, iar pe de altă parte, este permis acest comerț și mai ales cu produse de o calitate jalnică, pline de zahăr, în interiorul școlii”.
Joia trecută, redactorii „Ancheta” au decis să verifice veridicitatea acuzaţiilor şi nu mică ne-a fost mirarea când aveam să descoperim mai mult decât atât: pe tonetă amplasată la etajul I al şcolii, sandvişurile cu preparate din carne şi lactate erau ţinute la peste 20 de grade, îngrămădite într-o cutie de carton. Unele cu șuncă de Praga, salată și cașcaval, altele cu șnițel de pui obținut din produs congelat și maioneză. Deși pe etichetele atașate ambalajelor erau specificații clare ale condițiilor de depozitare - între 1 și 4 grade C - sandvişurile se aflau pe stand, în temperatura ambientală de peste 20 grade C. Colac peste pupăză, chiar lângă toneta mai era şi un calorifer, în schimb, nici vorbă de vreun frigider sau măcar o ladă frigorifică.
Doamna care se ocupa de vânzare, de asemenea și proprietară a standului, ne-a declarat că activitatea sa comercială se desfășoară în deplină legalitate, având contract în școală de mai mulți ani. Cu privire la depozitarea în condiții improprii a sandvişurilor, aceasta a zis că ar avea un frigider, pe care îl ține într-un birou din școală și ziua îl aduce lângă stand. Ziua am fost şi noi la Şcoala Nr. 5, chiar în timp ce se desfăşurau cursuri, însă nu am văzut niciun frigider, sandvişurile fiind expuse direct pe galantar, ambalate ce-i drept, alături de alte produse, majoritatea dulciuri şi unele dintre ele aflate pe lista alimentelor nerecomandate comercializării în incinta unităţilor de învăţământ.

CITEȘTE ȘI ... VESTE BUNĂ! Noul Lidl din Războieni va fi gata în ...


Pentru a ne convinge de existența frigiderului, proprietara tonetei ne-a condus în biroul Administrarea patrimoniului al şcolii, pentru a ne arăta unde a depozitat sandvişurile, la terminarea programului. Cu alte cuvinte, după ce au stat ore în şir în căldură, au fost refrigerate, pentru a fi scoase din nou la vânzare a doua zi. Într-adevăr, cutia cu sandvişuri care pe timpul zilei se afla pe stand fusese băgată în frigider, printre cutiile și borcanele cu mâncare ale celor care îşi desfășurau activitatea în biroul respectiv.
Astfel de produse alimentare perisabile, precum sandvişurile, păstrate în condiții necorespunzătoare, pot reprezenta, în mod evident, un real pericol pentru sănătatea copiilor, cunoscut fiind faptul că produsele din carne şi lactatele se alterează extrem de rapid la căldură, cei mici riscând o toxiinfecţie alimentară de toată frumuseţea. 


„Voi trimite oameni acolo pentru verificări. De asemenea, părinții care v-au semnalat cazul pot face o adresă scrisă la Inspectorat, pe mail sau fax, răspundem la toate formele de comunicare și le vom transmite un răspuns după ce vom face verificările în școală.”  a declarat Dumitru Tudosoiu, inspector general şcolar

Sursa Saptamanalul Ancheta