Încep Sărbătorile Argeșului și Muscelului – ediția a XI-a

Ajunse la ediția a XI-a, ”Sărbătorile Argeșului și Muscelului”, organizate de Consiliul Județean Argeș, în parteneriat cu instituțiile de cultură subordonate, reunește în acest an, în perioada 10 – 26 august, atât manifestări devenite deja tradiție -  Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, Festivalul Internațional al Fanfarelor, Dracula Fest, Dracula Bike, Tabăra de meșteșuguri tradiționale etc. -, cât și evenimente noi. 


În perioada 10-15 august, la cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Carpați”,  în județul Argeș se vor întrece în măiestria dansurilor tradiționale ansambluri folclorice din Armenia, Bulgaria, Brazilia, China, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Mexic, Polonia, Republica Moldova, Turcia.


Nici iubitorii muzicii de promenadă nu au fost uitați, între 11 și 13 august formații de fanfară din Franta, Republica Moldova, Turcia ( fanfarele din Bursa și Edirne), Ungaria și România susținând concerte în Pitești, Mioveni și Topoloveni, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional al Fanfarelor.


În data de 19 august, amatorii de ciclism montan se vor întrece la ”Dracula Bike”, la Arefu, din punctul Călugărița, la 3 km distanță de barajul Vidraru, pe firul către Cumpăna, pe un traseu de nivel mediu, cu o distanța totală de 18 km. Seara,  Cetatea Poenari se va însufleți din nou, la cea de-a IX-a ediție a ”Dracula Fest”. Turiști de toate vârstele, din țară și din străinătate, împreună cu localnici, sunt așteptați să retrăiască istoria, să devină parte din legendele lui Vlad Țepeș și să intre în atmosfera vremurilor de glorie, demult apuse, ale Cetății Poenari – Cuibul Vulturului Alb.


Și copiii talentați ai școlilor populare de arte din țară și din străinătate, dar nu numai, sunt așteptați la Muzeul Golești, în perioada 24 - 26 august, când Școala Populară de Arte și Meserii organizează Tabăra internațională de meșteșuguri ”Tradiții argeșene”.
”Sărbătorile Argeșului și Muscelului” se vor încheia, conform tradiției, la Muzeul Golești, cu ”Reuniunea Fiilor și Cetățenilor de Onoare ai Argeșului și Muscelului”, în data de 26 august, în premieră cu tema ”FABRICAT ÎN ARGEȘ”, la care sunt invitați să participe meșteri populari, producătorii autohtoni cu produse tradiționale, precum și firmele și companiile care produc în județul nostru și contribuie la dezvoltarea socio-economică a județului și implicit a țării.

“CineSat” Lerești - sub egida ”Respect pentru Valorile Naționale”
Sub egida ”Respect pentru Valorile Naționale”,  între 8 și 13 august, la Lerești se va desfășura Festivalul de Film ”CineSat”, eveniment ce va reuni personalități ale cinematografiei și televiziunii românești, dintre care amintim pe Elisabeta Bostan, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Dan Pița, Nicolae Mărginenau, Maria Ploae, Lucia Hossu Longin, Bogdan Ficeac, Mircea Diaconu, Laurențiu Damian, Cătălin Mitulescu, Doru Nițescu, Ada Condeescu, Viorel Costea, Manuela Cernat, Victor Rebenciuc, Horațiu Mălăele, Gheorghe Visu, Titus Vîjeu, Cătălin Saizescu și alții. 
Timp de șase zile, , la Ateneul ”Sarmiza Bilcescu Alimănișteanu” și la Pensiunea Amada din Lerești, vor avea loc proiecții de filme, în sală și în aer liber, de scurt și lung metraj, expoziții, lansări de carte, workshopuri și Q&A-uri, la care sunt invitați să participe toți pasionații de cinematografie românească, de toate vârstele.


Marți, 8 august
Ora 16.00: Primirea oficială a invitaților (Sala de Consiliu a Primăriei Lerești)
Ora 18.00: Expoziția de pictură ”Dincolo de umbre” a Pr. Alexandru Pahonțu – Vernisează Acad. Răzvan Theodorescu  (Holul Ateneului)
Ora 19.00: Memorialul Durerii -/ ”Povești de iubire în infern”; Maria Pop și Toma Arnăuțoiu. Invitat: realizatoarea tv Lucia Hossu Longin (Sala Ateneului)
Ora 20.30: ”Faleze de nisip”. Invitați: regizorul Dan Pița, actorul Gheorghe Visu (proiecție în aer liber)

Miercuri, 9 august
Ora 12.00: Q&A cu regizorul Dan Pița (Pensiunea Amada)
Ora 14.00: Q&A cu realizatoarea Lucia Hossu Longin (Pensiunea Amada)
Ora 16.00: Workshop cu actorul Dorel Vișan – ”Omul și tainele lui” (Pensiunea Amada)
Ora 18.00: Lansare de carte ”Cântec pentru glas și toacă”, autor Dorel Vișan, editura ”Școala Ardeleană”. Invitați: Titus Vîjeu, Manuela Cernat (Sala Ateneu)
Ora 19.00: ”Luchian”.  Invitați: regizorul Nicolae Mărgineanu și actrița Maria Ploae  (proiecție în aer liber)

Joi, 10 august
Ora 12.00: Q&A cu regizorul Nicolae Mărgineanu și actrița Maria Ploae  (Pensiunea Amada)
Ora 16.00: De vorbă cu Elisabeta Bostan despre ”Conduită și bune maniere”  (Pensiunea Amada)
Ora 18.00: Lansarea ”CinemaDorit”, viitoarea secțiune a Festivalului ”CineSat” – promovarea filmelor realizate de elevi (Sala Ateneului)
Ora 19.00: ”O viață între lumini și umbre”, In memoriam Voirel Costea (Sala Ateneului)
Ora 20.00: Prezentare Școlala Postliceală de Artă Teatrală și Cinematografică (Sala Ateneului)
Ora 20.30: ”Senatorul melcilor”, regia Mircea Danieliuc. Invitat: actorul Dorel Vișan (proiecție în aer liber)

Vineri, 11 august
Ora 12.00: Q&A proiectul ”CinemaDorit”. Invitați: regizoarea Elisabeta Bostan; prof. Univ. dr. UNATC Titus Vîjeu; președinte UCIN Laurențiu Damian; asist. Univ. dr. Izavela Bostan; sociolog, director general DACIN SARA Bogdan Ficeac, director SPATC Viorel Costea; actorul Mircea Diaconu; director festival CineSat pr. Alexandru Pahonțu; directorul Centrului Cultural Județean Argeș, Araxy Negoșanu. (Pensiunea Amada)
Ora 16.00: Workshop ”Dansul și filmul”, coordonator regizor/coregraf asist. Univ. dr. Izabela Bostan, invitat de onoare maestrul de balet Ștefan Tury (Pensiunea Amada)
Ora 18.00: Inaugurarea Cinematografului ”Elisabeta Bostan”, cu proiecția filmului ”Saltimbancii” (Sala Ateneului)
Ora 20.30: ”Loverboy”. Invitați regizorul Cătălin Mitulescu, actrița Ada Condeescu (proiecție în aer liber)

Sâmbătă, 12 august
Ora 12.00: Q&A cu regizorul Cătălin Mitulescu și actrița Ada Condeescu (Pensiunea Amada)
Ora 14.00: Program pentru cei mici - ”Copilăria românească: animație și joc” (Sala Ateneului)
Ora 17.00: ”Tandrețea lăcustelor”. Invitați: regizorul Dan Necșulea, actorul Victor Rebenciuc (Sala Ateneului)
Ora 19.00: Spectacol Horațiu Mălăele ”Sunt un orb” (Sala Ateneului)
Ora 20.30: ”Nunta Mută”. Invitați: regizorul Horațiu Mălăele, actorul Gheorghe Visu, Vlad Păunescu și Oana Păunescu – Castel Film (proiecție în aer liber)

Duminică, 13 august
Ora 10.00: Sfânta Liturghie (Biserica Înălțarea Domnului – Parohia Lereștii de Jos)
Ora 16.00: Premieră absolută ”Când pământul vorbește”, în prezența autorului, regizorul Viorel Costea (Sala Ateneului)
Ora 18.00: Proiecție privată – ”Scurtcircuit” – film selecționat și premiat la Festivalul de la Shanghai 2017. Invitați: regizorul Cătălin Saizescu, producătoarea Carmen Tripăduș (Sala Ateneului)
Ora 20.00: Festivitatea de încheiere a Festivalului (Ateneu)
Ora 20.30: ”Selfie 69”. Invitat: regizoarea Cristina Iacob (proiecție în aer liber)