Începe perioada alergiilor. Cum le tratăm

Odată cu venirea primăverii, ne bucurăm de vremea călduroasă şi de parfumul florilor, dar astfel de plăceri vin la pachet şi cu riscuri. Primăvara este şi sezonul alergiilor, mai ales al celor provocate de polen. Cel mai sigur mod de a afla dacă suferim de alergie este, bineînţeles, să mergem la medic şi să ne facem un test alergologic. Acesta poate fi cutanat sau de sânge. Alergiile se tratează în general cu medicamente antihistaminice sau anti-inflamatoare ori prin vaccinare. Cu cât este depistată mai devreme alergia, cu atât mai repede îşi face efectul şi vaccinul.

Simptomele alergiei le identificăm simplu şi le-am putea reţine aşa: s-i-r-o-p. Strănut în salve; inflamaţia nasului şi ochilor; rinoree, obstrucţie, nas înfundat; şi prurit, acea senzatie de mancarime la nivelul nasului, fetei si al ochilor.

Putem face diferenţa între răceală şi alergie fiind atenţi la perioada din an în care se manifestă: alergiile apar imediat ce ne expunem la alergeni însă răcelile apar mai frecvent iarna. Alergiile durează de obicei luni de zile, în timp ce răceala ne ţine aproximativ 2 săptămâni. De asemenea, febra şi durerile musculare sunt un indiciu: ele sunt specifice răcelilor, nu şi alergiilor. Tusea sau stranutul pot avea cauze diferite, care necesită o atentie specială. Aşa că, înainte de a lua medicamente, consultaţi un medic specialist!

Sursa: observator.tv