INCREDIBIL! Poliţişti argeşeni - muşcaţi, loviţi, atacaţi cu pietre, înjuraţi şi ameninţaţi cu moartea

Moartea poliţistului de la Suceava, ucis de un individ care îi ura pur şi simplu pe oamenii în uniformă, a atras atenţia asupra unui fenomen în continuă expansiune. Pe zi ce trece, tot mai mulți dezaxați consideră că este perfect normal să îi amenințe  pe polițiști cu moartea, să îi scuipe, să îi lovească sau să înfigă cuțitul în ei. Crește un curent de opinie și, din păcate, la cât de bolnavă este societatea, are loc de crescut, un curent în care anumiţi indivizi consideră că respectarea organelor legii este opţională, că este doar o chestiune de principiu, și nu o obligație civică!  S-a trecut astfel de la pretenția absolut firească de a fi respectați ca cetățeni cu drepturi depline, la a confunda drepturile astea cu nesimțirea. Și s-au născut așa din ce în ce mai multe personaje sinistre care cred că pot înjosi pe oricine poartă uniformă doar pe motiv că „ei le plătesc salariul”.  Și, dacă îi prind într-o zi proastă, mai bagă și cuțitu-n ei!


În tabăra opusă, dacă un polițist îi dă o palmă unui astfel de individ, chiar şi atunci când viaţa îi este pusă în pericol, trebuie să consume două topuri de hârtie pe rapoarte, să lase arma și legitimația în sertar până termină cele zece comisii și comitete interne anchetarea lui și să mai bage trei luni ture de noapte și serviciu de weekend că să-i plătească aşa-zisei „victime” despăgubirea. Asta, dacă nu cumva este zburat din sistem cum de altfel s-a mai întâmplat chiar în Argeş. 
La doar câteva zile după ce o ţară întreagă asistase şocată la măcelărirea agentului de la Suceava, o poliţistă din Argeş era ameninţată cu moartea fără nicio jenă de un individ din Cocu, pentru că fusese lăsat fără permis. Astfel de situaţii au loc zilnic cu zecile, însă de cele mai multe ori oamenii legii renunţă să reclame ameninţările şi situaţiile de ultraj şi poate şi din acest motiv s-a ajuns la această stare de fapt. În Argeş, de la începutul acestui an s-au înregistrat nouă dosare care au ca obiect acuzaţii de ultraj la adresa poliţiştilor din judeţ şi care sunt anchetate de către procurori.

Muşcat cu sălbăticie, un poliţist a fost la un pas să rămână fără un deget


La finele lunii iunie, într-un cartier din Câmpulung Muscel, un polițist de la ordine publică avea să fie rănit după ce i se ceruse ajutorul în aplanarea unui scandal. Acesta a încercat să calmeze un tânăr de 30 de ani care își teroriza părinții, după ce urlase ca scos din minți și își amenințase mama și tatăl. Aflat într-o stare de nervozitate maximă, Răzvan Vasile și-a atacat părinții, care s-au ales cu multiple zgârieturi şi lovituri pe mâini și pe picioare. În tentativa de a-l potoli pe tânărul surescitat care lovea în stânga și-n dreapta cu o curea cu cataramă,  polițistul venit la faţa locului a fost mușcat de mână cu sălbăticie. Încercuit și imobilizat de colegii poliţistului, bărbatul a fost dus la secția de Psihiatrie, constatându-se că acesta consumase alcool în combinație cu medicamente. În vreme ce agresorul a fost dus la spital, polițistul a ajuns și el la Urgențe pentru a își trata rana și a-şi scoate certificat medico-legal. Potrivit documentelor medicale, mușcătura a fost atât de puternică, încât puţin a lipsit ca agresorul să nu-i reteze poliţistului degetul mare al mâinii drepte. 

A intrat cu mașina în propriul bar și i-a luat la bătaie pe polițiști


Pe 11 iulie, polițiștii din cadrul Secției Rurale Lunca Corbului au fost anunțați că proprietarul unui bar a intrat cu mașina în zidul propriului local. Băut şi pe fondul unei crize de gelozie extremă, un bărbat de 41 de ani și-a pierdut controlul și, după o ceartă zdravănă cu iubita sa, s-a urcat la volanul maşinii şi s-a oprit în peretele cârciumii. Crizele patronului de bar nu s-au oprit însă aici, pentru că, la vederea oamenilor legii, acesta s-a înfuriat și mai tare și l-a lovit pe unul dintre polițiştii sosiţi la fața locului. Acesta a solicitat ajutorul colegilor care au fost nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la secție pe amorezul violent. 

În satul sclavilor, oamenii legii au cerut ajutor la 112!


În luna mai, la Berevoeşti, doi poliţişti au fost victime ale unui atac fără precedent. Aflaţi în exercițiul funcțiunii în satul Gămăcești, cunoscut pentru atrocitățile scoase la iveală în vara anului trecut când s-a descoperit că aici funcţiona o adevărată „fermă a sclavilor”, agentul principal Marian Moise şi agentul-şef adjunct Alexandru-Ion Ghica au oprit un crescător de oi din zonă pentru verificări. Amendat pentru că ținea un copil de patru ani pe bancheta din față a mașinii şi cu permisul reţinut, întrucât avea lumini neomologate, ciobanul şi-a ieşit pur şi simplu din minţi şi împreună cu mai mulţi membri ai familiei i-au atacat pe oamenii legii. Poliţiştii au ripostat cu spray paralizant şi cu greu au reuşit să se refugieze în maşina de serviciu, din care au apelat numărul de urgenţă 112 cerând ajutor. În tot acest timp, oamenii legii au trăit clipe de coşmar, aproape 100 de localnici înconjurând maşina poliţiei şi zgâlţâindu-i dintr-o parte în alta cu violenţă. A fost nevoie de intervenția mascaților, echipele de jandarmi de la Pitești şi Câmpulung ajungând concomitent la Berevoeşti, la timp pentru ca cei doi oameni ai legii să scape nevătămați. Dosarul pentru ultraj se află în instrumentarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Și ca şi cum nu ar fi fost de ajuns teroarea trăită în minutele cât au aşteptat intervenţia mascaţilor, cei doi poliţişti s-au ales şi cu plângere penală din partea crescătorului de ori, care i-a acuzat - culmea! - că i-ar fi luat câteva kilograme de brânză. 

Amenințată cu moartea pe facebook


„Nu o mai suport dacă nu o mută o mut eu la cimitir să îmi dea și pe viață închisoare că nu am ce pierde” - a scris tiristul Ionuţ Nicolae pe pagina sa de facebook în urmă cu două săptămâni, alăturând postării sale fotografia poliţistei Denisa Grigore. Ce s-a întâmplat oficial? Individul conducea prin localitate și nu a oprit la semnalele poliției. Echipajul s-a luat după el, l-a blocat și, în ciuda tăvălelilor bărbatului, i-a oprit permisul. Furios și acuzând că a fost făcut analfabet (n-am putea să ne imaginăm de ce având în vedere postările lui!) bărbatul s-a mobilizat pe facebook și - subliniind că el „oricum nu are nimic de pierdut ” - a început să o amenințe pe polițistă cu moartea și cu alte activități pentru care însă fata ar fi trebuit întâi să-și dea hainele jos. Câteva zile mai târziu, „viteazul” şofer a fost reținut 24 de ore după ce procurorii s-au autosesizat, iar acum bărbatul este cercetat în stare de libertate pentru ultraj. 

Atacați cu pietre la Schitu Golești


Un echipaj de poliție care acționa pe raza comunei Schitu Golești a fost atacat cu pietre de cetățenii de etnie romă din localitate. Aflați  la intervenție la începtul lunii iulie pentru a aplana un conflict izbucnit între mai multe persoane de etnie, polițiștii au încercat să o protejeze pe una dintre persoanele agresate și, pentru că nu au avut pe moment altă soluție, au băgat-o în mașina de serviciu. Atât le-a trebuit țiganilor, care - nici una, nici două - au început să arunce cu pietre în polițiști, dar și în automobil. 

Luat la pumni de un scandalagiu


În primăvară, un alt polițist avea să cadă victimă unui personaj violent pentru care legea nu are nicio importanță. Aflat la o intervenție după ce mai mulți cetățeni au solicitat ajutorul vizavi de un bărbat extrem de recalcitrant, un poliţist s-a trezit luat la pumni de scandalagiu. În momentul în care i s-a solicitat să se legitimeze, pe neașteptate agresorul l-a atacat pe poliţist, i-a dat un pumn în plină figură, apoi l-a lovit în zona gâtului și a urechii. A fost nevoie de intervenția altor colegi pentru a-l  imobiliza pe cetățeanul turmentat, cercetat acum pentru ultraj. 

Acestea sunt numai câteva incidente, care au fost raportate și care sunt cercetate de parchetele din județ, dar cazuri de ultraj se petrec zilnic, victime căzându-le, deopotrivă, atât poliţiştii, cât şi jandarmii. În lipsa unei legi clare care să îi protejeze şi pe ei, nu numai pe civili, atunci când au intervenţii, vieţile poliţiştilor sunt puse în pericol şi, implicit, şi ale celor pe care au misiunea de a le proteja. Pentru că lipsa unei legislaţii limpezi, în baza căreia poliţiştii sau jandarmii să poată riposta fără ezitare, nu face decât să amplifice şi mai mult lipsa de respect faţă de oamenii în uniformă. Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că îşi doreşte ca legea penală privind faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor să fie mai aspră, precizând că ar vrea să fie înlăturate acele constrângeri din cauza cărora poliţiştii au „reţineri evidente” în a utiliza armele: „Personal, îmi doresc să eliminăm toate acele constrângeri care fac în prezent ca poliţiştii să aibă reţineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Şi aceste modificări îmi doresc să fie finalizate cât mai repede, pentru a avea până la sfârşitul acestui an acest pachet complet care priveşte întărirea autorităţii poliţistului” - a precizat Carmen Dan.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta