ÎN ARGEȘ! Intervenție de urgență a Administrației Bazinale de Apă Argeș - Vedea

Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a simulat un exercițiu seara trecută, unde pe lacul de acumulare Pitești (Prundu) s-a verificat modului de acțiune a Formațiilor de Intervenție Rapidă Argeș și Giurgiu, dar mai ales utilizarea turnurilor de iluminat mobile și măsurarea timpilor de instalare a acestora.

Conform exerciţiului de simulare, situația este prezentată astfel:
”în data de 22 februarie 2017 – ora 18.00, personalul de tură de la barajul Pitești informează Dispeceratul de gospodărire a apelor despre apariția fenomenului de vortex în zona de racord a zidului de gardă cu digul mal drept al acumulării.
Se ia măsura golirii controlate a lacului de acumulare Pitești, convocarea și deplasearea la fața locului a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență al ABA Argeș Vedea și a Formației de Intervenție Rapidă din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Argeș.

Având în vedere că incidentului se produce pe timp de noapte, se dispune montarea la locul intervenției a turnurilor de iluminat mobile. Acest sistem de iluminat, ce asigură condițiile de lucru pe timp de noapte, a intrat în dotarea Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea la sfârșitul anului 2016, fiind primul exercițiu de simulare în care este utilizat.
Turnurile sunt alimentate la surse de energie independente, au o înalțime a brațului de minim 7 metri, iluminând o suprafață de cel puțin 2500 mp.”.

Conform scenariului: ”după golirea controlată a lacului de acumulare Pitești, reprezentanții ABA Argeș Vedea au vizualizat zona incidentului constatând că apărarea de mal din saci de geotextil este deteriorată în întregime. Pentru evitarea accesului apei în zona cavernei, se dispune oprirea centralelor hidroelectrice din amonte și închiderea barajului Mărăcineni de pe râul Doamnei. La fața locului este convocat expertul barajului în vederea vizualizării fenomenului apărut și dispunerea măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță a zonei afectate.”