Legi dure pentru șoferi! Permis suspendat pe viață și amenzi colosale

Modelul american prin care conducătorii auto prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice pot rămâne fără permis definitiv, ar putea fi preluat și în România.

Astfel, Parlamentul României ar putea lua o decizie fără precedent. Amenzile prevăzute în noul proiect sunt extrem de usturătoare şi variază între 5.000 şi 15.000 de lei, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Actul normativ prevede amenzi şi sancţiuni în funcţie de gradul de alcoolemie depistat în sângele şoferului respectiv, dar şi de infracţiunile pe care le comit atunci când se află băuţi la volan.

CITEȘTE ȘI ... Pericol în Pitești! Șofer de autobuz BEAT la volan!

În primă fază, șoferii prinși sub influența alcoolului la volan pot rămâne fără permis între doi şi cinci ani,  în afara amenzilor contravenţionale. În cazul unui şofer băut recidivist, el riscă să rămână fără permis pe viaţă.

„Este oportun un astfel de proiect. Nu ştiu dacă ar trebui pe viaţă suspendat permisul de conducere, dar cel puţin cei ce se urcă băuţi la volan şi pun în pericol viaţa oamenilor trebuie să nu mai conducă o perioadă mai îndelungată de timp. Din punctul meu de vedere, cam 10 ani ar fi perioada în care şoferii prinşi cu alcool la volan, în recidivă, ar trebui să nu mai aibă acest drept. În Statele Unite ale Americii, conducătorii prinşi cu alcool au dreptul de a conduce suspendat timp de 5 ani. Dacă recidivează în perioada de probă, aşa cum au ei, atunci permisul este suspendat pe viaţă”, a declarat Mihai Lupu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.