Angajaţii sezonieri vor putea munci legal în mai multe domenii

Elevii, studenţii şi tinerii care vor un câştig rapid vor lucra legal, în restaurante şi baruri. Guvernul promite să discute chiar săptămâna viitoare despre regimul zilierilor. Publicitatea, cateringul sau organizarea de târguri şi evenimente sunt câteva dintre domeniile în care patronii vor putea angaja sezonieri. Fiecare lucrător va fi trecut zilnic într-un registru online, iar zilierii vor avea aceleaşi beneficii ca un angajat cu contract de muncă.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE! Bărbatul intoxicat cu monoxid de carbon - declarat mort

 

Pe litoral, angajatorii primesc iniţiativa guvernanţilor cu braţele deschise mai ales că sezonul estival le dă mereu bătăi de cap în privinţa forţei de muncă. Patronii găsesc însă cu greu tineri dispuşi să muncească, iar piedicile legislative au adâncit criza forţei de muncă.
EUGEN TEODOROVICI, Ministru de Finanţe: Cred că săptămâna viitoare se va discuta în Guvern sau în cel mult două săptămâni de acum încolo astfel încât să se şi aplice în economie. Este venită o propunere de la Ministerul Muncii, o propunere pe care am discutat-o şi noi în cadrul Ministerului de Finanţe vizavi de a accepta zilieri în toate sectoarele.

 

CITEȘTE ȘI ... O fabrică din Argeș se extinde! Noi oportunități de angajare

Acum pot fi angajaţi zilieri doar în agricultură sau în silvicultură. Noile domenii sunt publicitatea, cateringul, organizarea expoziţiilor, târgurilor şi restaurantele. Iniţiativa Guvernului este aşteptată de angajatori. Deficitul de forţă de muncă pe litoral era la începutul anului de 5000 de angajaţi.

Ca să prevină munca la negru, Executivul va cere patronilor să treacă toţi sezonierii într-un registru online care poate fi verificat oricând de autorităţi. În prezent, evidenţa zilierilor se ţine pe hârtie.

Sursa: observator.tv