Locuri în Argeș unde poti recicla uleiul alimentar folosit

Indiferent ce ulei folositi la gatit, de floarea soarelui, masline, rapita, acesta nu trebuie aruncat la chiuveta, canalizare sau la gunoi pentru ca infunda si corodeaza tevile. Ulterior, ajuns in sistemul de canalizare, uleiul se depune pe peretii sistemului de canalizare si provoaca obturari ale conductelor sau se depune, oprind circularea in interiorul acestora, facand apa sa refuleze pe strazi si sa provoace mirosuri greu de suportat.

De asemenea, uleiul alimentar utilizat care ajunge in sol are un efect la fel de nociv. Solul rancezeste si devine nefertil. Aruncat in apa este poate chiar mai daunator: un litru de ulei polueaza 1.000 de litri in apa prin faptul ca formeaza o pelicula care opreste oxigenul si lumina sa mai ajunga la vietuitoarele si plantele existente in apa.


Daca v-ati convins de efectele devastatoare ale obiceiului de a arunca uleiul alimentar utilizat, il puteti recicla. Iata cateva locatii care se ocupa cu reciclarea uleiului:

 

 

MOL Romania


MOL Romania a initiat inca din 2012 un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat si, pana in prezent, este singura retea de benzinarii care se ocupa de reciclarea uleiului folosit. Dupa ce ati colectat uleiul si l-ati depozitat intr-un recipient, va puteti duce intr-una din statiile MOL care se ocupa cu reciclarea uleiului si il predati. Uleiul colectat de MOL Romania de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Conceptoil S.R.L, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un reciclator autorizat. Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componenta bio pentru motorina).

În Argeș, puteți recicla în stația peco din Bd. Nicolae Balcescu, Pitesti.

 

 

 

reciclareulei.ro

reciclareulei.ro este un alt loc unde puteti preda uleiul folosit si, mai mult, primiti bani pentru fiecare kg colectat. Platforma online este operata de compania Stoehr Mineral&Vegeta Oil SRL, una dintre cele mai mari companii de gestionare a deseurilor de grasimi si uleiuri alimentare uzate din Romania. Se adreseaza in special companiilor din industria alimentara si HoReCa, insa puteti si ca persoane fizice sa reciclati uleiul la ei.

Compania a fost infiintata inca din 2005 si are o retea nationala care acopera Capitala, dar si judetele Ilfov, Prahov, Brasov, Dambovita, Vilcea, Dolj, Olt, Arges, Suceava, Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Buzau, Constanta, Galati, Braila, Focsani, Ialomita, Calarasi, Giugiu, Satu Mare, Craiova, Alba Iulia.

In 2010 a deschis primul centru autorizat care cumpara de la persoane fizice ulei uzat la pretul de pana la 2 lei per kg. Se achita tranzactia numerar pe loc, lunar sau conform intelegerii stabilite, insa exista si posibilitatea de a primi in schimb ulei proaspat. Compania se ocupa si de colectarea uleiului utilizat si livarea noilor produse (minim 100 litri) in maxim 36 de ore sau in regim taxi in caz de urgenta pentru Bucuresti si Ilfov.

 

 

 

 

Tuco

Este un serviciu similar de colectare a uleiului folosit care se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Daca vreti sa predati ulei alimentar uzat in cadrul Tuco, veti primi in schimb detergent universal sau ulei de floarea-soarelui.
Uleiul se poate colecta intr-un recipient de plastic, sticla sau metal pentru ca ulterior este varsat in recipientii Tuco, in momentul predarii, care are loc la domiciliul celui care doneaza uleiul. Primiti 10 litri detergent universal in schimbul a 25 kg ulei alimentar uzat colectat sau 1 litru de ulei de floarea-soarelui pentru 5 kg ulei colectat.

Colectarea la domiciliu se face si in cazul unor cantitati mai mici de 25 de kg ulei alimentar uzat, insa are loc cand agentul Tuco ajunge in zona pentru o alta colectare, spre deosebire de cazul standard (peste 25 kg ulei) cand deplasarea se face in maxim 24 de ore. Gasiti aici mai multe informatii.

 

 


Statiile Sigurec din Carrefour


Sigurec este un serviciu modern de colectare a deseurilor, o alternativa de reciclare inteligenta si ecologica. Sigurec foloseste automate de colectare inteligente amplasate in locuri usor accesibile, precum si un serviciu de preluare a deseurilor chiar de la domiciliu, inclusiv pentru electrocasnice.

Desi folosit in special pentru deseuri din plastic, hartie, cutii, doze de aluminiu, sticla, baterii, becuri sau neoane, Sigurec a demarat o campanie si de colectare a uleiului uzat, in locatiile Carrefour.

Uleiul trebui colectat in sticle PET transparente de minim 1 kg ( 0,5l) sau maxim 4 kg (2,5 l), trebuie sa fie curat, fara depuneri de resturi alimentare sau apa. La predarea la statiile Sigurec din parcarile Carrefour, uleiul este cantarit si primesti un voucher valoric ce poate fi folosit ca reduceri la cumparaturi, valoarea unui kg de ulei alimentar folosit fiind de 0,5 lei.

 

 

Sursa: wall-street.ro