Măcel la Mălureni! Azi - noapte, urșii au atacat gospodăriile!

Aseară, urșii au făcut prăpăd în localitatea Mălureni. În ultima săptămână, localnicii se luptă cu fiarele, pagubele fiind însemnate.
Conform mesajelor trimise de către localnici, colegilor noștri de la ZiarulProfit.ro, mai multe gospodării au fost țința atacurilor urșilor.

Nu este prima situație de acest fel, de vreo lună, localitatea este sistematic terorizată de urși.

” Aseara in satul Malureni din Comuna Malureni, cateva gospodarii de pe Ulita Branzarilor au fost tinta atacului unui urs, probabil doi. Ursul a omorat un porc si a distrus mai multe garduri si mai multi stupi. Nu este prima data cand se intampla un atac de acest fel, acum 2 luni o stana de pe platoul de pe deal, a fost atacata de urs. Este o problema destul de grava deoarece mai sunt turisti care mai vin prin drumetii sau prin plimabre cu bicicleta prin padure si mai sunt de asemenea si copii din satul Pauleasca care trec dealul zilnic ca sa vina la noi la scoala din Malureni. Cer sprijinul Consilului Judetean sa rezolve aceasta problema, deoarece primaria nu mai poate, pentru ca primarul comunei Malureni a fost demis acum 1 luna pentru ca a fost condamnat. Eu cred ca vinovati sunt cei de la munte care atunci cand tranchilizeaza ursii, ii relocheaza de la munte in zonele de deal”, este mesajul trimis redacției Ziarului Profit de către un localnic.

Da, intr-adevăr avem o problemă cu urşii in mai multe localităţi din Argeş, după cum ştiţi. Şi la Mălureni e aceeaşi situaţie. Am transmis ocoalelor cinegetice şi administraţiilor locale să ia masurile specifice pentru indepartarea urşilor. De asemenea, unde se inregistrează comportamente agresive ale urşilor, să ne informeze, pentru luarea măsurilor de aprobare de la Ministerul Mediului de relocare sau recoltare. Pentru Arefu am solicitat deja aprobare. E o discuţie intreagă pe această temă., se cunoaşte situaţia şi la minister. Mai e o problemă...unde ii duc.  Să fie rezervaţiile sau ocoalele de acord să-i primească. a declarat domnul prefect, Emilian Dragnea, pentru sursata.ro

De asemenea, contactat de redactorii noștri, Adrian Cristescu, primarul comunei Mălureni ne-a povestit căt de gravă este problema:

"Situația durează de o săptămână, două. Tot apar urși de vreo săptămână. Este vorba despre satul Păuleasca, casele fiind amplasate la marginea pădurii. În urmă cu o săptămână, la Toplița, urșii au venit de mai multe ori. Atunci a fost nevoie și de intervenția jandarmilor. În urma incidentelor a fost întrunită comisia pentru despăgubiri. Localnicii vor fi despăgubiți. Urși au rănit și omorât păsări de curte, porci… un mânz, multe animale din gospodării. Și mai grav este faptul că ursul a ajuns în mijlocul satului. Cum or fi venit, de unde or fi venit...nu pot sa-mi dau seama. Pănâ acum nu am avut probleme. De când nu s-au mai organizat vânători, urșii nu au mai fost deranjați și s-au înmulțit. E pericol! Nu sunt multe animale care coboară, doar doi. NU sunt foarte mari, dar fac pagube însemnate. Noi suntem în alertă tot timpul.

Am luat legătura cu Fondul de Vânătoare pentru a desfășura acțiuni de înlăturare a urșilor, dar situația este complicată deoarece în zonă există multe cirezi de animale, capre în special. Într-un caz, un localnic a pierdut 5 miei din cauza ursului. E pricol şi cu copiii. Se duc la şcoală prin pădure. Am discutat cu părinţii să nu-i lase neinsoţiţi. Bine că acum e vacanţă."