Mamografii și teste Papanicolau gratuite! Nu ratați șansa de a vă verifica starea de sănătate!

Mamografii și teste Papanicolau gratuite! Nu ratați șansa de a vă verifica starea de sănătate!

În luna septembrie, se derulează o amplă campanie având ca obiectiv realizarea gratuită de mamografii, recomandate femeilor care au împlinit vârsta de 40 de ani, precum şi teste Babeş-Papanicolau, recomandate femeilor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Investigaţiile medicale sunt efectuate la Mioveni, în Unitatea de Diagnostic Mobil (staţionată în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni), care este dotată cu un cabinet ginecologic şi unul de radiologie-mamograf.  Această acțiune este susținută de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu Roche România, cu sprijinul Primăriei oraşului Mioveni și are ca scop informarea, prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi a celui de col uterin.

Femeile care se vor prezenta la control, vor primi materiale informative şi sfaturi privind afecţiunile oncologice feminine, factorii de risc, rolul şi beneficiile investigaţiilor.

Programările pentru investigaţii se pot face la numărul de telefon 0348.455.111, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-15.00 sau la sediul Primăriei Mioveni, biroul Relaţii Publice.

 

Mamografia reprezintă o examinare radiologica specială a sanului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii sânului, cu câțiva ani înainte de apariția unor semne sau simptome detectabile prin examinare clinică sau autoexaminare.

În trecut, diagnosticarea cancerului mamar se făcea în stadiu avansat când tumora era deja palpabilă. Astăzi, datorită metodelor imagistice de investigație el poate fi diagnosticat în stadiul incipient când prezintă dimensiuni mult mai mici și nu este extins la ganglionii limfatici. Studiile actuale arată că mamografia poate depista leziuni mamare cu doi ani înainte de a fi detectate clinic. De asemenea, un diagnostic precoce - când tumora este de mici dimensiuni - elimină necesitatea mestectomiei (extirparea sanului), fiind suficienta excizia tumorii.

Ignoranța, spaima de diagnostic și lipsa educației față de sănătate sunt factorii care duc la diagnosticarea bolii în stare avansată.

Testul Babeș Papanicolau sau examenul citologic cervico-vaginal este investigaţia utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) şi a cancerului de col uterin (cancerul cervical).

Toate femeile trebuie să facă periodic testul Papanicolau, împreună cu un control ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.

Specialiștii recomandă ca testul Babeș Papanicolau să fie făcut după cum urmează:

✓ primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani
✓ pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani
✓ pentru femeile cu vârsta între 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual
✓ pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă:
    - au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
    - nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.