Mănăstirea Curtea de Argeş riscă să nu mai intre în patrimoniul UNESCO

Mănăstirea Curtea de Argeş riscă să nu mai fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

Motivul este ultima restaurare, unde manastirii i-au fost montate geamuri de termopan.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului susţine că nu ferestrele moderne ar fi problema, ci mai degrabă reparaţiile din ultima sută de ani, transmite TVR 1.

Mănăstirea Curtea de Argeş, un obiectiv cultural naţional, a fost modernizată cu noi geamuri termopan , fără avizul Ministerului Culturii. În schimb, Direcţia Judeţeană de Cultură Argeş nu vede această restaurare ca fiind o problema majoră.

Reamintim că în această toamnă, o comisie UNESCO va evalua situaţia de la Mănăstirea Curtea de Argeş şi până la sfârşitul anului vor anunţa rezultatul.

CITEŞTE ŞI ... Trafic rutier închis pe Transfăgărăşan! Vezi când!

Până atunci, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, pentru a constata dacă se impun sau nu sancţiuni din cauza montării termopanelor, anunţă Agerpres.ro

 

"În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la uşa de acces şi la ferestrele din pronaos, protecţii de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecţiile dublează geamurile originale şi uşa metalică de acces, împotriva prafului şi intemperiilor.

Montarea acestor protecţii s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În urmă repetatelor inspecţii la monument, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş a constatat că protecţiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau frescă bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul", se arată într-un comunicat al ministerului.