Euro crește! Marea Britanie a decis părăsirea UE

Primele efecte:

Ora 14:00 - Euro s-a apreciat astăzi în faţa leului la 4,53 de lei, în creştere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce reprezintă cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2015 încoace.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Ora 13:00 - Premierul Dacian Cioloş a declarat că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

Ora 12:00 - Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a făcut un apel la calm şi responsabilitate, dar a cerut o analiză serioasă, care să genereze mai multe planuri, criticând în acelaşi timp Executivul pentru că nu a avut un ”plan B”.

Ora 11:00 - Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat  pe premierul Dacian Cioloş şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar şi pe liderii partidelor politice la consultări pe tema consecinţelor Brexit.

Ora 10:00 - David Cameron a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii după ce aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, informează The Independent.

Ora 9:00 - Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

La ora 9:08, cursul era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro.

  • Lira se prăbușește. Pentru prima dată în ultimi 30 de ani, lira are cel mai scăzut procent în raport cu dolarul. Cotația lirei este cu  9% mai mică, ajungand la un curs de 1,3459 dolari, un nivel care nu mai fost văzut din 1985.
  • La Tokio, tranzacțiile au fost suspendate pentru 10 minute.

Ies-  52%

Rămân - 48 %

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Traderii pariaza ca tabara LEAVE va castiga in urma referendumului din Marea Britanie, scrie BBCNews pe pagina de internet.