Maria Dinu, administratorul județului:  “Prea multe aripi în PSD Argeș! E deja ventilator!”

Maria Dinu, administratorul județului:  “Prea multe aripi în PSD Argeș! E deja ventilator!”

Interviu realizat de Iulia Bădulescu 

Hai să dau din casă! Înainte de Europarlamentare, Maria Dinu, cu care mă cunosc de dinainte de a intra în politică (fată mișto și acum ca și atunci!), încerca să mă convingă să votez lista PSD. I-am pus pe tapet toate motivele pentru care mi-e imposibil să fac asta, și-atunci Maria mi-a spus: „Să știi că o să-mi fac un scop din viață ca tu să votezi, în cele din urmă, PSD!”. Vă mărturisesc faptul că îmi doresc din suflet acest lucru, pentru că asta ar însemna să vorbim de un cu totul alt PSD, însă o concesie aș face, una singură: chiar și doar pe jumătate reformat, aș vota pentru un PSD condus în Argeș de Maria Dinu. Orizontul ăsta de timp, însă, este la fel de îndepărtat ca și posibilitatea ca în România să se legalizeze căsătoriile gay și asta pentru că, inclusiv în PSD Argeș, bărbații poartă fustă și se epilează foarte des de caracter. La fel ca și femeile, de altfel...
 

 „Le-aș da capul meu dar nu se potrivește filetul!”
 

Privind, așa, ca la teatru, ce vezi de la etajul patru? E un fel de invitație la o scurtă radiografie pe marginea rezultatelor la alegerile europarlamentare...

- Ca la teatru mă uit, teatrul absurd. Știi «Cântăreața cheală»! Cam așa suntem noi: nu avem un fir epic, un sens al politicii, al campaniei electorale, dar avem conotații profunde ale degenerării politicii, ale relațiilor dintre partide și între partide și electorat. Există încă mirajul tehnocrației, chiar dacă are siglă de partid. Încă inventăm partide și le dăm credit. Contractul nostru social nu se respectă. Votăm negativ ca să avem pe cine da vina.
 

Mărie, Mărie, ia să-mi spui tu, mie... o miciună convenabilă: că PSD a înțeles ceva de pe urma acestor alegeri. Dar musai să fii convingătoare!

- A înțeles că trebuie să continue lupta internă, să caute vinovații în oricare altă parte, să nu-și asume rezultatele. A înțeles exact ca Farfuridi: "Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale"
 

Nici nu a apucat cocoșul să cânte de trei ori, că pesediștii s-au lepădat de Dragnea în secunda doi. Tu... te-ai lepădat?

- Ipocrizia nu mă caracterizează.
 

Ce crezi că ar zice Constantin Nicolescu despre situația din PSD Argeș?

- Răbdare, răbdare îndelungată.

Dar fostul deputat, Filip Georgescu?

- Le-aș da capul meu, dar nu se potrivește filetul!

E mai ușor sau mai greu de tolerat PSD-ul de după alegerile europarlamentare?

- PSD-ul nu trebuie tolerat, ci votat. E o perioadă de frământări, de căutări, pe care PSD-ul o va depăși, așa cum a făcut-o întotdeauna. PSD rămâne totuși singurul partid cu program electoral, cu soluții politice și economice, care ia decizii politice și economice. Dacă suntem corecți cu noi înșine, recunoaștem că PSD este singurul partid serios.
 

„Politica noastră se tot strică pe motive de orgoliu. Oameni mici, orgolii mari!”
 

 Fiul de un an al primarului din Iași, Mihai Chirică, a primit în dar o casă de 250.000 de euro, din banii de la bunicuța sa și din darul primit la botez. Cu adevărat PSD a mărit pensiile! Crezi că la botez au fost și mătușile lui Codrin Ștefănescu, alea despre care Dragnea spunea că acum își permit să mănânce la restaurant?

- Cred că nu cred. Este imposibil. Mă tot gândesc să folosesc și eu metoda asta – o nuntă, un botez, o cumetrie și scap de rate.


Gigel Știrbu a avut sarcina de a citi moțiunea de cenzură. Ce părere ai despre ochelarii lui galbeni? Crezi că a citit cu intonație mai bună decât o făcea, în mod tradițional, Raluca Turcan?

- Își duc singuri în derizoriu acțiunile politice. Nici dacă-i sfătuiam eu nu le ieșea atât de bine!


Se încaieră sau nu se încaieră opoziția, aceasta este întrebarea? Ce zici, aveți bafta asta?

- Da, e doar o chestiune de timp. Politica noastră se tot strică pe motive de orgoliu. Oameni mici, orgolii mari!
 

Care dintre formulările uzitate foarte des în aceste zile de către pesediști te calcă cel mai tare pe nervi și de ce: rezerva de cadre, capacitate de regenerare, partid cu oameni responsabili și patrioți?

- „Trebuie să facem ceva”, dar nimeni nu face nimic. Elita, în sensul științei politice, este cea care ia decizii și este de trei feluri: politică, economică și culturală. Nicio decizie este mai nocivă decât o decizie proastă.


Care ar fi... reaua cea mai mică pentru PSD? Viorica Dăncilă? Olguța Vasilescu? Gabriela Firea?

- Dacă e să fie matriarhat, așa cum ai scris și tu, să fie și triumvirat.

 
Dar răul cel mai mic?... Marian Oprișan, Codrin Ștefănescu sau Șerban Nicolae?

- Dacă ar sta în puterea mea, aș decide alegeri. Alegerile sunt singura metodă de selectie a unui lider. Doar votul legitimează.


„Dacă PSD nu se mobilizează, urbanul pierdut rămâne!”


Dacă ar fi să te poziționezi undeva în acest PSD Argeș, unde ar fi: aripa intelectualilor condusă de Cătălin Rădulescu | aripa Simona Bucura Oprescu (cu peronul pe partea stângă, la Mioveni) | aripa oldies but goldies, condusă de Ion Mînzînă | aripa ,,mortua est" condusă de Dan Manu | aripa „Gentea latină” | aripa „tineret, mânia țării” - actualmente fără reprezentant?

- Prea multe aripi, e deja ventilator!
 

Când fumezi țigara de după la cine/ce te gândești:  

a) la Programul de guvernare  | b)  la Paul Walker | c) la Dan Barna?

- Fumez pipa păcii și mă gândesc la Khal Drogo.

 

Se tot vorbește despre rezerva de cadre pe care o are PSD. E tot la Londra și aceea, precum rezerva de aur?...

- PSD nu duce lipsă de resursă umană, numai că e prea timidă și așteaptă să fie numită în funcție, nu are curajul să-și câștige locul. Dacă sloganul este „Îndrăznește să crezi”, să îndrăznească!


Pentru prima oară, PSD a pierdut Piteștiul. Ce zici, îl pierde până la capăt?

- Nu numai Piteștiul. La o analiză corectă, a pierdut urbanul, după ce în 2016 îl câștigase. Dacă nu se mobilizează, pierdut rămâne.


Cu cine ați putea câștiga Piteștiul?

- Sorin Apostolioceanu, Titi Tudosoiu, Gabi Zoană, Lucrețiu Tudor, Marian Clipici, Gabi Moiceanu.


Aș putea să-mi fac un partid, dacă tot n-a trecut moda...


În această perioadă, ce siglă s-ar potrivi cel mai bine PSD: a) o carpetă cu ,,Răpirea din Serai" | b)  un mileu | c) un burețel pentru coc?

- Genericul de la GOT.


E bine sau nu că... a) bugetarii au salarii mai mari decât cei care lucrează în privat? | b) ideal și echitabil este ca fiecare să fie plătit în funcție de munca depusă, pregătire și responsabilitate, indiferent dacă e la privat sau la stat.  |c)  în Parlamentul European a ajuns Maria Grapini și nu Gabriela Zoană?

 - Nu e bine. Gabi merita să fie în Parlamentul European.


Grapini se pronunță ca și cum ar fi articulat, deși se scrie cu un singur „i”?

- Poate e i-ul din radical, poate e desinență. Poate e articol hotărât sau plural. Nu vom ști niciodată (cu un i).


Te-ai gândit vreodată să pleci din PSD? Uite, spre exemplu UDMR începe să își întărească poziția în județ, dovadă și numărul de voturi obținute...

- Aș putea să-mi fac un partid, dacă tot n-a trecut moda!


Când ai râs ultima oară: a) când ai văzut cum îi stă lui Carmen Dan botoxată | b) când Victor Ponta le-a cerut pesediștilor să voteze candidatul PRO România la președinție |c) când ai văzut cum s-a gătit Carmen Iohannis la vizita Papei?

- Nu sunt la curent cu implanturile oamenilor, dar, dacă asta le ridică stima de sine, sunt de acord cu botoxul doamnei Dan. În privința lui Ponta... prost nu e ăla care cere, ci ăla care dă votul aiurea. Cât despre doamna Iohannis, nu haina îl face pe om. Dar cel mai mult am râs când am auzit că Florin Tecău face strategii în PSD.


Ce faci când ești foarte nervoasă: a) cheltui câteva milioane pe cărți | b)  te uiți în reluare la ,,Game of Thrones" | c) te așezi, să-ți treacă?

- Cheltui bani pe cărți, asta e terapia mea. Dar știai asta...

 
Care este plăcerea ta vinovată?

- Ca să fim toți zen, hai să-i zicem înghețata.

Ce citat ți se potrivește: a)  Decât mult și fără rost, mai bine puțin și prost  | b) Cine se scoală de dimineață oricum nu se scoală mai devreme decât Dan Manu | c) Trăiește fiecare zi ca și cum te-ai mărita mâine!

- La pomul lăudat să nu vii cu buturuga mică!

Când pisica nu-i acasă sabia nu-l taie!

Cine se scoală de dimineață așa va dormi!

Fă-mă mamă cu noroc și-am să-ți spun cine ești!

(Dem Rădulescu și Mihai Fotino, 1974)
 

Chiar, când te măriți?

- La anu’....