Medicul Marilena Băluţă: Lupta cu infertilitatea este o luptă grea

Auzim din ce în ce mai des, în jurul nostru, familii care se plâng că nu reuşesc să conceapă un copil, în ciuda eforturilor. Disperaţi, consideră că ultima lor soluţie este procedura de Fertilizare in Vitro, care de multe ori face adevărate minuni. În acest an, la nivel mondial se sărbătoresc 40 de ani de la naşterea primului copil conceput în urma unei asemenea proceduri, iar în România s-a aplicat această tehnică, pentru prima dată, acum 22 ani. Aniversarea este marcată pe 15 septembrie, printr-un eveniment organizat în Bucureşti, de către asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte”, fondată de către medicul Marilena Băluţă, la Evolis Events, unde sunt invitaţi toţi copiii pentru numeroase activităţi distractive.


 O nouă sesiune gratuită de consultaţii pe infertilitate şi spermograme – în noiembrie
Medicul Marilena Băluţă este şi embriolog senior, cu o amplă specializare pe această problemă a infertilităţii, iar, spre norocul argeşencelor, domnia sa oferă consultaţii şi îndrumare şi în Argeş, în cadrul clinicii Fertility Save din Bradu. Conştientă de drama prin care trec cuplurile care nu pot deveni părinţi aceasta a pus bazele asociaţiei “Şi eu am dreptul să fiu părinte”, prin intermediul căreia a organizat sesiuni gratuite de consultaţii pentru femeile cu probleme de infertilitate şi spermograme. La ultima sesiune, din luna august, s-au prezentat 8 cupluri din Argeş, iar în noiembrie îşi doreşte se mai organizeze o acţiune similară. Munca sa în judeţul Argeş dă roade, iar copăcelul pe care şi l-a desenat în cabinet, începe să roadească, să adune poze cu prunci concepuţi prin inseminare artificială şi fertilizare in vitro. 


 Vremea medicinei de masă a trecut! A început era medicinei personalizate
Într-un interviu redat de Clinica Medicum, medicul Marilena Băluţă subliniază faptul că în doar 30 – 40% din cazuri este vorba de infertilitate feminină şi că tratamentul trebuie personalizat pe profilul fiecărui pacient. “Fie că vorbim de cauze ovulatorii, uterine, cervicale, de boli autoimune, genetice sau de endometrioză, progresele în ceea ce priveşte ovogeneza au rămas în centrul atenţiei medicilor când vorbim de procedeele de reproducere umană asistată. Vremea medicinei de masă a trecut! A început era medicinei personalizate. Pornim de la cauzele infertilităţii femeii, pentru că ea stabileşte un ceas biologic şi un termen limită. Tratamentul adevenit ţintit, protocoalele se personalizează şi ele, plecând de la patologia şi antecedentele reproductive (dacă a mai trecut prin procedee de FIV anterior, daca rezerva ovariana este scăzută, dacă vorbim despre o patologie recurentă, precum endometrioza etc.).


Nu aş pierde din vedere latura psihologică, suportul de care un cuplu infertil are nevoie pe toată durata acestui proces lung şi anevoios, din punct de vedere fizic, psihic şi al resurselor implicate. Este nevoie să avem în vedere integrarea în echipa multidisciplinară, pe lângă ginecologi, embriologi, imagişti etc, şi un psihoterapeut care să ajute cuplul să depăşească diverse praguri psihologice, în diferite etape de tratament. Este o luptă grea, lupta cu infertilitatea. Ca membru fondator al asociaţiei de pacienţi “Şi eu am dreptul să fiu părinte”, în parteneriat cu Clinica Medicum, pe data de 15 septembrie 2018, am gândit un EVENIMENT care să militeze pentru cauza fertilităţii în România. Cred că a venit timpul să privim pozitiv fenomenul şi să oferim cât mai mult acces populaţiei şi informare asupra posibilităţilor actuale. Rezultatele obţinute în domeniul nostru de activitate şi nivelul la care a ajuns medicina reproductivă, nu mai oferă doar proiecţii şi sperante, ci şi certitudini. Peste 8 milioane de copii s-au născut în cei 40 ani de la prima fertilizare in vitro. În România, deşi mai sunt paşi de făcut, suntem într-un up-date permanent cu progresele domeniului, iar rezultatele sunt comparabile cu marile centre europene de profil. Potrivit unui studiu recent, prezentat la ESHRE Strasbourg, România se află pe locul 4, ca rată de success al procedurilor de FIV. Lăsând la o parte cifrele, noi socotim că fiecare nouă viaţă este o victorie a familiei respective şi a noastră, ca medici. Este timpul să ne bucuram! Vă aşteptăm la o zi dedicată copiilor concepuţi sau nu prin tehnici de RUA/FIV. Evenimentul este pentru toţi copiii!”, a menţionat medicul Marilena Băluţă. 
Medic primar obstetrica ginecologie
Embriolog senior
Clinica Medicum