Merele din școlile argeșene - bătaie de joc de 13 miliarde!

De câţiva ani, elevii ciclului primar şi gimnazial din ţara noastră sunt beneficiarii unor programe guvernamentale prin intermediul cărora trebuie să primească zilnic lapte şi corn, dar şi un măr. Dacă programul de furnizare a laptelui şi cornurilor funcţionează - cel puţin în ultima perioadă - fără probleme, în ceea ce priveşte programul de încurajare a consumului de fructe în rândul elevilor pe fiecare an se iveşte câte o problemă. După ce în 2014 şi 2015 copiii au primit mere doar vreme de două-trei săptămâni, anul trecut firma câştigătoare a dispărut înainte de a începe furnizarea fructelor în şcoli, astfel că elevii argeşeni nu a văzut nici măcar cotor de măr în 2016.

CITEȘTE ȘI ... ANGAJĂRI MASIVE la Loteria Română!

Pentru actualul an şcolar, lucrurile păreau să meargă mai bine, în condiţiile în care licitaţia a fost organizată mult mai devreme şi s-a derulat fără probleme, contractul fiind atribuit firmei Libro Events SRL, din Bucureşti, care pentru suma de 13,58 miliarde lei trebuie să distribuie zilnic câte un măr fiecăruia dintre cei 59.386 de elevi din Argeş. Teoretic. Practic însă copiii fie primesc mere de foarte proastă calitate, fie nu le primesc deloc.


 Elevii din Piteşti nu au primit fructe săptămâna aceasta
La un calcul sumar, preţul fiecărui măr pe care firma bucureşteană trebuie să-l distribuie către şcolile argeşene este de doar 0,26 lei, iar produsele sunt de o calitate îndoielnică. Dacă iniţial lucrurile au mers bine, în ultima perioadă unităţile de învăţământ fie au primit cele mai scofâlcite mere posibile, fie nu au primit absolut nimic.

La Şcoală Gimnazială „Mihai Eminescu” din Piteşti (fosta Nr. 11), săptămâna aceasta elevii nu au primit fructe: „Am avut probleme la început. În prima săptămână, firma ne aducea mere de proastă calitate. Am dat un telefon şi s-a rezolvat. Acum sunt probleme cu distribuţia. De exemplu, în această săptămână (n.red. - săptămâna trecută), nu am primit deloc mere şi nu ştiu de ce, pentru că de regulă veneau cu ele lunea, miercurea şi vinerea”, ne-a declarat laboranta şcolii, cea care se ocupă cu distribuţia merelor către copiii din această unitate de învăţământ.

Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi la Şcoala „Alexandru Davila”, unde de asemenea copiii nu au primit cel puţin o săptămână niciun măr.


 Profesor: „La cum arată, mi-e şi ruşine să le dau copiilor!”
Acolo unde totuşi fructele ajung, cadrele didactice acuză şi calitatea îndoielnică a merelor, declarând chiar că le este ruşine să le dea copiilor din cauza aspectului deloc apetisant. Nu lipsesc nici problemele cu livrarea fructelor, firma bucureşteană fiind acuzată că de multe ori încalcă prevederile contractuale.

CITEȘTE ȘI ... NOU! FACEBOOK va lansa mai multe seriale și o emisiune de dating

Potrivit acestora, societatea care a câştigat contractul ar trebui să livreze zilnic produsele la unităţile de învăţământ din oraşe şi de două ori pe săptămână în comune, însă lucrurile nu stau deloc aşa în realitate. „Pe lângă faptul că merele sunt mici şi pline de bube, nici nu vin conform graficului. Vin, dacă avem noroc, o dată pe săptămână şi atunci, neavând spaţiu propice de depozitare, ne vedem forţaţi să le dăm copiilor merele pentru toate cele cinci zile de şcoală. Vă spun sincer că, de cele mai multe ori, îmi este ruşine să dau merele la clasă din pricina felului în care arată”, ne-a declarat o profesoară din zona Topoloveni.


 CJ a refuzat să plătească ultima factură pentru mere
Deşi problemele sunt numeroase, puţine dintre acestea ajung şi la urechile reprezentanţilor Consiliului Judeţean, instituţia responsabilă cu implementarea acestui program.

Angajaţii CJ nu sunt la curent cu toate lacunele apărute în derularea programului, în schimb au constatat lipsurile din documentaţia depusă de firma responsabilă cu livrarea fructelor pentru decontarea banilor pentru mere. Recent, Libro Events a emis o factură pentru mere furnizate elevilor, numai că a avut parte de o surpriză neaşteptată din partea administraţiei judeţene, care i-a refuzat la plată factura pe motiv că nu a depus toate actele necesare.

Sursa: Saptamanalul Ancheta