Ministerul Agriculturii vrea ca românii să mănânce doar usturoi autohton

Vom mânca mai puţin usturoi din China şi mai mult din producţia proprie. Asta promite Ministerul Agriculturii, care le-ar putea oferi fermierilor câte 1.000 de euro pentru fiecare hectar de usturoi. De această dată, însă, oficialii promit că îi vor ajuta pe oameni să îşi vândă marfa, ca să nu mai fie nevoiţi să o arunce, aşa cum s-a întâmplat în cazul programului pentru tomate.

Din acest an, agricultorii ar putea primi un ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi. Trebuie să aibă o suprafaţă de minimum trei hectare şi să producă cel puţin cinci tone de usturoi la hectar. Oamenii spun, totuşi, că e mult de muncă pe o asemenea suprafaţă, mai ales că usturoiul este greu de întreţinut. 250 de grame de usturoi chinezesc costă în hipermarketuri 9 lei. Tot atât plătim şi pentru un kg de usturoi românesc. De altfel, China şi Olanda sunt principalele ţări din care importăm anual mii de tone de usturoi.

Programul Usturoiul vine după ce Ministerul Agriculturii a acordat bani şi pentru culturile de roşii. Au fost, însă, cazuri în care fermierii au fost nevoiţi să îşi arunce legumele pentru că nu le-au putut vinde. De această dată, oficialii promit că tot surplusul de marfă va fi preluat de o companie de stat nou înfiinţată. Proiectul de lege care instituie ajutorul pentru cultura de usturoi se află acum în dezbatere publică. 

Sursa: observator.tv