Modificări ale proiectului de lege RCA!

Asiguratorii au cerut majorarea cheltuielilor admnistrative și de vânzare a polițelor de asigurare, incluse în tariful de primă, de la 25% din tariful rezultat, cât este în prezent, la 35%. Proiectul de lege a fost gândit inițial pentru a oferi un mijloc de protecție a consumatorilor la majorările excesive ale tarifelor RCA de către asiguratori, tarife practicate după intrarea în familent a Astra și Carpatica.

Până la îngheţarea tarifelor RCA, asigurătorii practicau un adoas comercial de peste 40%. Stabilirea unui nivel maxim de 25% din tarif pentru cheltuielile comerciale ar însemna în primul rând reducerea comisioanelor brokerilor de asigurare (care funcţionează oricum la cote de avarie acum) la niveluri de 1% - 2%, pe mai toate segmentele de asigurare, nu doar pe unele, cum este în prezent. Potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, UNSAR, în solidar cu asociaţia brokerilor, UNSICAR, au cerut Parlamentului modificarea legii RCA în sensul majorării procentului acordat cheltuielilor administrative de la 25% la 35% din tariful rezultat.

Surse din piaţă spun că deputaţii văd îndreptăţită o astfel de cerere a asigurătorilor şi brokerilor de asigurare, nivelul de 35% al cheltuielilor fiind unul rezonabil, care va ajuta piaţa să se dezvolte. Sistemul acesta de tarifare va asigura totuşi un mecanism de control al preţurilor RCA, chiar după ce OUG 54/2016 nu va mai fi valabilă. Înainte de îngheţarea tarifelor RCA, prima comercială (cum o numeau jucătorii din piaţă) putea dubla preţul poliţei, iar acum va avea voie să reprezinte doar 35% din tarif, dacă solicitarea asigurătorilor va fi introdusă în textul final al legii.


Sursa: economica.net