(VIDEO) Oana Rotariu - povestea care transformă victima în învingător

În fatidica noapte de 30 octombrie 2015, piteşteanca Oana Rotariu s-a aflat printre sutele de tineri veniţi să-şi petreacă o seară frumoasă de vineri la un concert rock în Colectiv. În câteva zeci de secunde, clubul bucureştean a fost mistuit de flăcări, iar zeci de tineri care se aflau în interior şi-au găsit sfârşitul. Printre ei şi Adrian Popa, iubitul Oanei. După tragedie, viaţa Oanei Rotariu a atârnat de un fir de păr, fiind salvată după ce a fost transferată în străinătate. Au trecut trei ani şi jumătate, iar trupul şi sufletul său poartă răni adânci, însă ceea ce este mai important este faptul că Oana a reuşit să îşi recâştige încrederea şi dorinţa de a trăi.


 

 

Oana este fiica managerului general al Lear Corporation, Cristina Rotariu, şi nepoata senatorului PSD Şerban Valeca. Familia a fost stâlpul de care tânăra s-a agăţat cu disperare, atunci când viaţa părea să nu mai aibă niciun rost - îşi pierduse iubitul, pe Adi, trupul îi era mutilat în proporţie de aproape 70%, nu avea păr şi durerile erau insuportabile. 
Ultimul număr al revistei „Luxury” prezintă sub formă de interviu povestea care transformă victima în învingător, povestea Oanei Rotariu, IT-ista din Piteşti care a refuzat să moară în Colectiv şi care astăzi reprezintă un model de adevărată luptătoare. Impresionaţi de minunile pe care chirurgul le-a făcut în recuperarea Oanei Rotariu, editorialiştii revistei glosy le-au dedicat celor doi spaţii ample şi coperta celui mai recent număr, care a văzut lumina tiparului săptămâna trecută. 

 

 

Singura speranţă pe care o aveam era să mor!


Sfârşit de octombrie 2015. România este în stare de şoc, în vreme ce numărul morţilor în urma incendiului din clubul Colectiv creşte de la o oră la alta. Oana, o tânără de 27 de ani al cărei trup este ars din cap până în picioare, ajunge cu taxiul la spital. Şi aici începe lupta...


Recuperarea a început, aşadar, în România, când a fost internată în spital la Floreasca. Ulterior, la o săptămână, a fost mutată în Olanda, la spitalul de arşi din Beverwijk. Timp de două luni a stat în comă. „Practic, ce îmi aduc aminte este când am fost mutată în Belgia, în Bruxelles. Am început întâi recuperarea fizică pentru a redobândi cât de cât funcţionalitatea mâinilor şi ulterior am venit în România pentru operaţiile estetice. Singura speranţă pe care o aveam era să mor!” - mărturiseşte Oana Rotariu, explicând cum se schimbă perspectiva asupra vieţii după un momentu precum cel de la Colectiv: „Un om care a trecut printr-o asemenea experienţă trece prin cinci stadii: 1 - şocul; 2 - negarea; 3 - dorinţa de a muri; 4 - amorţeala sufletească; 5 - pofta de viaţă. Cine spune că nu a simţit niciodată emoţia nr. 3 vă asigur că minte sau este încă în negare. Odată ce ajungi la nr. 5, te simţi ca un copil într-un magazin de dulciuri. Tot ceea ce faci şi simţi este nou şi incitant, te bucuri de cele mai banale şi uzuale lucruri: asta pentru că ori ai reînvăţat cum să le faci, ori ai uitat cum e să simţi şi acum te trezeşti la viaţă”.

 

 

 

 Orice este surmontabil, în afară de moarte!


Chiar dacă urmele arsurilor sunt vizibile pe mare parte din corp, Oana Rotariu este astăzi mai frumoasă ca niciodată, radiind şi debordând de o poftă de viaţă incredibilă. Totul se datorează faptului că, în tot acest timp ce s-a scurs de la incendiul care i-a marcat existenţa, a reuşit să-şi recapete încrederea în propriile forţe şi în faptul că încă mai are un  rost în viaţă: „M-am luptat continuu să-mi recâştig încrederea în mine, nu eram nici înainte de accident o persoană care avea încredere în ea. Cred că acum sunt mai încrezătoare decât atunci. Cădeam în depresie din absolut orice. Acum încerc să nu mă mai doboare nimic. Normal că toţi avem căderile noastre, dar consider că numai luptând putem să surmontăm absolut orice. Orice este surmontabil, în afară de moarte!”

 

 

 


 Când am văzut că părul începe să crească, am trimis poze tuturor


Un rol important, decisiv practic în evoluţia stării sale emoţionale l-a avut întâlnirea cu chirurgul estetician Felix Popescu. Dacă înainte numele acestuia era asociat cu imaginea multor vedete și persoane publice din România cărora le-a efectuat diferite intervenţii de înfrumuseţare, după implicarea sa fără drept de apel în reabilitarea victimelor de la Colectiv medicul Felix Popescu a dovedit că este o persoană cu totul specială. „Eu nu sunt o femeie pentru care contează enorm fizicul sau o persoană superficială. Dar pentru mine, ca femeie, să am păr era cel mai important lucru, mai important decât faptul că nu puteam să mişc mâinile cum trebuie, mai important decât faptul că aveam 69% din corp ars, iar arsurile nu arată în modul cel mai plăcut din punct de vedere estetic. Plimbându-mă din doctor în doctor, să găsesc pe cineva care să poată să îmi dea o speranţă de a mai avea măcar puţină podoabă capilară, mai ales că arsurile mele au fost în faţă, am dat de Felix. Şi el m-a ajutat. Pentru podoaba capilară, a fost o intervenţie iniţială la sprâncene şi o testare a zonei scalpului, iar ulterior încă două intervenţii pe scalp. Când am văzut că părul începe să crească, am trimis poze tuturor.” - îşi aminteşte zâmbind Oana. 


Medicul Felix Popescu este cel care a reuşit să le redea zâmbetul pe buze multora dintre copiii de la Colectiv, aşa cum el îi numeşte. A făcut minuni şi pentru Oana: „A venit într-o stare deplorabilă, într-o stare de depresie marcată, în care îşi dorea acel ceva care să îi redea startul. Referitor la implant şi la faptul că a luat o decizie pentru ea să facă această intervenţie, cred că s-a autoconvins că este modul prin care ar renaşte feminitatea din ea. A vrut să creadă  că este cel mai important pas pentru ea şi pot spune că acela a fost declicul în care a ales să trăiască şi să învingă” - a povestit Felix Popescu. Despre minunile pe care acesta a reuşit să le facă  s-a auzit până la Hollywood, acolo unde doctorul a fost invitat să vorbească despre transplantul de păr, iar în semn de respect americanii i-au oferit o stea provizorie pe Hollywood Walk of Fame.

 

 

 


 Îmi place omul care sunt astăzi!


Viaţa merge mai departe pentru Oana Rotariu, care este decisă să trăiască fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima şi să facă tot ceea ce îi place.  Aşa a ajuns să îşi cultive şi marea pasiune a vieţii sale, devenind make-up artist, în afara jobului în domeniul IT. „Modul în care arăt, faptul că am trecut prin atâta chin, atâtea operaţii, atâta durere eu nu le regret - asta m-a determinat să fiu omul care sunt azi. Durerea provocată celorlalţi - da, o regret, durerea prietenilor mei, a părinţilor mei nu mai zic... dar faptul că am ajuns aici şi sunt aşa - NU! Îmi place omul care sunt astăzi!”