MOȘTENITORII!

În ultimii ani, s-a evidențiat tot mai pregnant o schimbare de generații la nivelul mediului public argeșean. Oameni care au construit afaceri puternice - în unele cazuri adevărate imperii economice - predau treptat ștafeta juniorilor. Unii dintre ei au confirmat așteptările și au dovedit nu numai că se ridică la înălțimea ștachetelor ridicate de către părinții lor, dar chiar, pe alocuri, că le și pot depăși. Alții sunt încă la început în încercarea de a le dovedi seniorilor că sunt demni moștenitori ai blazoanelor construite de cei care se pregătesc, încet-încet, să le cedeze atât afacerile, cât și averile agonisite în ultimele trei decenii.

 

Cătălin și Silviu Badea. Viitorul Grupului Industrial Componente, unul dintre cele mai puternice holdinguri argeșene, pare să fie asigurat. Omul de afaceri Gheorghe Badea și-a pregătit din timp succesorii, fiii săi ocupându-se de ani de zile de o parte din businessurile dezvoltate de tatăl lor. Cătălin Badea a intrat în afacere în urmă cu aproape două decenii, astăzi fiind director de marketing al companiei, ocupându- se în special de societăţile din cadrul GIC care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei și al serviciilor. Silviu Badea este director general al GIC, ocupându-se în principal de divizia industrială a grupului.

Ca o recunoaștere a bunei sale pregătiri în domeniul industriei auto, anul trecut Silviu Badea a fost ales să facă parte din Consiliul Director al ACAROM, în calitate de vicepreședinte.

Cătălin și Bogdan Pănescu. La 30, respectiv 35 de ani, fiii managerului de la Metabet, Constantin Pănescu, au deja în spate o bogată experienţă în ceea ce presupune coordonarea unei afaceri de amploare. Cătălin Pănescu este director general, iar fratele său, Bogdan, director comercial al unei societăţi cu peste 500 de angajaţi și cu o tradiţie de peste un secol. În ultimii ani, cifra de afaceri a firmei a crescut constant, ajungând în 2016 la peste 85 milioane lei, în paralel cu creșterea profitului, care de la 2,3 milioane lei în 2012 a ajuns la peste 11 milioane lei anul trecut.

CITEȘTE ȘI ... Terase, restaurante și cluburi- amendate de ANAF

Diana Hideg și Alexandra Ghiocel. Fiicele omului de afaceri Pavel Zamfir au preluat o bună parte din responsabilităţile managementului societăţii Selca SA și hotelului Alcadibo. Diana Hideg este director de resurse umane la Selca, în vreme ce sora sa este director economic în cadrul aceleiași societăţi. Împreună cu soţii lor formează boardul de conducere al celor două companii, Cristian Hideg este directorul general al societăţii de construcţii, domeniu în care și-a câștigat respectul celorlalţi oameni de afaceri de pe piaţa de profil, în vreme ce Alexandru Ghiocel se ocupă de gestionarea fostului hotel Alcadibo, pe care, pentru a-i spori profitabilitatea, l-a transformat în clădire de birouri.

Alexandru Meculescu. Unul dintre cei mai experimentaţi constructori argeșeni, inginerul Marin Meculescu, își pregătește schimbul de generaţii de câţiva ani buni.

în acest sens, managerul Comesad Drumuri i-a insuflat fiului său, Alexandru, pasiunea pentru domeniul construcţiilor. Împreună cu Daniel Grigorescu, cumnatul său, Alexandru Meculescu conduce Company Drumpod Mec SRL, o societate cu 43 de angajaţi și cu o cifră de afaceri ce se învârte în jurul a 4-5 milioane lei în fiecare an.

Denisa Dumitru. Unicul copil al managerului de la Comesad, Virgil Dumitru, Denisa a moștenit de la tatăl său calităţile manageriale, preferând însă un cu totul alt domeniu de business. Astfel, în vreme ce tatăl a construit o companie prosperă specializată în realizarea de conducte petroliere și în construcţii, fiica a ales domeniul turismului, pentru care de altfel s-a și pregătit în timpul studiilor. În urmă cu șase ani, Virgil Dumitru a investit milioane de euro în cel mai mare și mai elegant hotel din Argeș, Ramada devenind sub conducerea Denisei Dumitru și locaţia numărul 1 în materie de evenimente. Ramada Pitești este astăzi unitatea hotelieră cu cea mai mare cifră de afaceri din judeţ și printre cele mai bine cotate din ţară, conform Trip Advisor.

CITEȘTE ȘI .... Dragoș Enescu dezvoltă Victoria Rezidence

Radu Schiaucu. Tatăl, Paul Schiaucu, a fondat în urmă cu peste două decenii una dintre cele mai solide companii argeșene specializate în comerţul cu mașini, dealerul Daperom Grup Auto, și a vândut peste 50.000 de Dacii. Fiul, Radu Schiaucu, a preluat în ultimii ani, din mers, cea mai mare parte a responsabilităţilor în ceea ce privește conducerea firmei. Combinând politica managerială implementată de tatăl său cu ideile novatoare, adaptate noilor tendinţe generate de o piaţă în permanentă mișcare, managerul Radu Schiaucu a adus Daperom la un nivel al cifrei de afaceri apropiat de cel de dinaintea crizei economice, respectiv peste 13,5 milioane lei în 2016, și un profit pentru prima dată din 2008 încoace mai mare de 1 milion de lei.

Liviu și Adrian Pătrașcu. Cei doi fii ai cunoscutului om de afaceri Liviu Pătrașcu, managerul de la Foresta Argeș, conduc de câţiva ani compania VSC Comprod, specializată în construcţii și producţia de betoane. Educaţia primită de la tatăl lor i-a determinat să își construiască propriile cariere în business, pe care și le consolidează cu fiecare zi de muncă în cadrul societăţii pe care o conduc. Iar performanţele par să fie pe măsura „moștenirii”: în 2016, VSC Comprod a marcat cea mai mare cifră de afaceri din ultimul deceniu, ajungând la 22,3 milioane lei și un profit de aproape 1 milion de euro.

Dragoș Enescu. A preluat treptat și din ce în ce mai activ manageriatul afacerii de turism Victoria, afacere care presupune activități hoteliere, organizări de evenimente și centre de întreținere și spa. Dincolo de acestea, în portofoliul familiei se mai află activități de producție în industria alimentară și mai nou dezvoltarea de proiecte imobiliare. Moștenind abilitățile lui Emil Enescu în domeniul în care omul de afaceri argeșean s-a consacrat în ultimele decenii, Dragoș Enescu se conturează în ultimii ani ca fiind partenerul și urmașul de nădejde al tatălui, implicându-se activ în toate domeniile de activitate aflate sub brandul Victoria.

Ionuţ și Cătălin Lazăr. După ce a construit de la zero una dintre cele mai puternice firme de transport din România, Ion Lazăr să pregătește să predea ștafeta celor doi fii ai săi, Ionuţ și Cătălin. „Îmi plac camioanele. Ne-a intrat în sânge fierul, am crescut în mașini”, mărturisea în urmă cu ceva timp Cătălin Lazăr. De altfel, cei doi tineri lucrează de câţiva ani alături de tatăl lor și, pe lângă activitatea în cadrul firmei-mamă, Internaţional Lazăr Company, coordonează la rândul lor businessuri aflate la început de drum în domeniul transportului internaţional de mărfuri: Lazăr Company Junior și Lazăr New Concept. Cătălin și Ionuţ Lazăr sunt, de asemenea, și moștenitorii uneia dintre cele mai mari averi din judeţ, Benone Lazăr fiind cotat printre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 67 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE: Imagini în exclusivitate- capturarea urșilor de la Poenari!

Ruxandra Ioana. Delta Plus Trading este una dintre cele mai vechi și mai solide afaceri din domeniul comerţului auto, compania fiind fondată în 1994 de către Vali Ioana. Din anul 2011, fiica sa, Ruxandra, s-a alăturat echipei de conducere a societăţii, în cadrul căreia ocupă poziţia de director de dezvoltare. Treptat, Ruxandra Ioana a început să preia tot mai multe dintre responsabilităţile tatălui său, implementând și dezvoltând o nouă strategie ERP (Planificarea resurselor Întreprinderii) care a condus la o mai bună structurarea a activităţii companiei și crescând eficienţa consturilor în cadrul societăţii. Dovadă, evoluţia profitului companiei, care de la doar 3685 lei în 2012 a urcat la peste 2 milioane lei în 2016.

Marius Dicu. Este omul care, practic, conduce de câţiva ani Radic Star, cel mai mare producător de mezeluri din judeţ și unul dintre cei mai importanţi din ţară. La doar 32 de ani, fiul omului de afaceri Gheorghe Dicu a fost nevoit să-și demonstreze calităţile de manager într-unul dintre cele mai dificile momente prin care a trecut compania, după ce un incendiu devastator a distrus cea mai mare parte a capacităţii de producţie. Conducerea Radic Star s-a repliat rapid, însă, a relocat o parte din producţia societăţii investind în vechi proprietăţi ale companiei, dar și achiziţionând hale noi, iar producătorul de mezeluri a început să renască din propria-i cenușă. Pe lângă coordonarea societăţii Radic Star, alături de Radu Merlă și Mihail Ungurenuș, Marius Dicu administrează și afacerea Suinprod Radic SRL, specializată în activităţi agricole mixte - cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor.

Răzvan Pârvu. „Tatăl meu mi-a fost model și mentor” - mărturisea în urmă cu câţiva ani tânărul om de afaceri Răzvan Pârvu. În vreme ce tatăl, Pandelea Pârvu, face parte din vechea gardă a constructorilor argeșeni, fiind cel care a condus CCCF Căi Ferate Drumuri și Poduri, fiul este exponent al noii generaţii, Răzvan Pârvu coordonând o afacere de succes în domeniu - SC Construcţii Drumuri și Lucrări de Artă SRL. Înfiinţată în 2006, CDLA numără astăzi peste 60 de angajaţi, o cifră de afaceri anuală de peste 11 milioane lei și un profit de aproape 900.000 lei, conform bilanţului pe anul trecut, având în portofoliu importante lucrări de infrastructură implementate la nivelul judeţului Argeș. De asemenea, datorită politicii de management axate pe competitivitate și inovare, Răzvan Pârvu a reușit să obţină și o finanţare din fonduri europene pentru achiziţionare de utilaje noi și performante.

Ovidiu Stoica. În urmă cu aproximativ 15 ani, Grigore Stoica punea bazele societăţii Clasic Market. După câţiva ani, fiul său, Ovidiu, a preluat afacerea și a transformat-o într-una dintre cele mai puternice firme din domeniul producţiei de tâmplărie din PVC și geam termopan din regiune. Cu o echipă de 35 de angajaţi și afaceri de 1 milion de euro anual, firma coordonată de Ovidiu Stoica este în plină dezvoltare, câștigând tot mai mulţi clienţi și, implicit, un segment de piaţă din ce în ce mai mare.

CITEȘTE ȘI ... Primar șantajat de o argeșeancă! S-a dat drept jurnalistă și i-a cerut 60 000 lei pentru...

Vali Cîrstea. Pe piaţa de retail, să reușești să faci faţă concurenţei marilor lanţuri de hypermarketuri și să te și dezvolți constant reprezintă o adevărată performanţă. Greu, dar nu imposibil, Iosif Cîrstea a pus bazele lanţului de magazine Favorit în urmă cu aproape 15 ani, iar astăzi fiul, Vali Cîrstea, se ocupă de cea mai mare parte a afacerii, pe care a extins-o în mod constant. Așa se face că astăzi supermarketurile Favorit sunt prezente în mai multe cartiere ale Piteștiului, ultimul înfiinţat fiind magazinul de pe str. Exerciţiu, inaugurat la sfârșitul anului trecut.

Cosmin Costache. În urmă cu un deceniu, Lucky Tour era una dintre cele mai cunoscute companii de transport pentru persoane din judeţ și din regiune, afacerea fiind condusă de Gheorghe Costache.

În 2013, afacerea a căpătat un nou nume - Continental Fast Line -, dar și o nouă viziune, fiind preluată de fiul acestuia, Cosmin Costache. După un început dificil, marcat de efectele crizei economice, sub coordonarea tânărului manager Cosmin Costache astăzi CFL este unul dintre principalii transportatori de persoane din judeţ, deţinând o flotă de peste 100 de mașini, cu capacităţi cuprinse între 4 și 74 de locuri și având afaceri de peste 16 milioane lei anual și un profit în 2016 de 2,7 milioane lei.

Ionuţ Glonţ. În domeniul alimentaţiei publice, numele familiei Glonţ este unul deja cu tradiţie. Părinţii, Maria și Ion Glonţ, au fondat în urmă cu peste 25 de ani compania Magic, sub umbrela căreia s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, restaurantul, hotelul și cofetăria cu același nume. Fiul cuplului, Ionuţ Glonţ, a continuat tradiţia familiei, coordonând la rândul său businessuri în același domeniu - precum fostul club de lux VIP Room sau cafeneaua Trend Studio -, dar și afaceri imobiliare sau din domeniul serviciilor de pază și protecţie, fiind unul dintre partenerii companiei MSS.

O categorie distinctă o reprezintă fiii sau fiicele unor importante figuri din viața publică a județului care au ales un alt domeniu de activitate decât cel în care părinții lor s-au consacrat. Sunt, așadar, tinerii care nu au preluat afacerile părinților, dar și-au creat propriul nume în alte domenii.

CITEȘTE ȘI ... Schimbări FĂRĂ PRECEDENT la prețurile RCA! Șoferii vor fi afectați!

George Manole. Când tatăl tău este unul dintre cei mai respectaţi și influenţi oameni din domeniul petrolier în România, este destul de dificil să ieși din umbra acestuia. Cu toate acestea, George Manole, fiul fostului director al Arpechim Gheorghe Manole, a reușit să facă acest lucru, creându-și propriul business în Capitală în urmă cu aproape un deceniu. Având în spate educaţia primită la universităţile din ţară și din străinătate, George Manole a devenit un foarte bun specialist în domeniul bursei și în cel al pieţelor financiare europene.

Traian Tămagă. În vreme ce tatăl a avut o carieră apreciată atât în agricultură, cât și în politică și administraţie, fiul a preferat afacerile. Anul trecut, firma pe care o manageriază, Rom Construct Metal, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 22 milioane lei și un profit de 4,4 milioane lei. Anul acesta a decis să intre și pe piaţa imobiliară, având în plan dezvoltarea unui proiect rezidenţial în Capitală, constând în construirea a 30 de apartamente de lux. De asemenea, Traian Tămagă mai are în portofoliul de businessuri și administrarea complexului comercial La Galleria, situat în centrul Piteștiului.

Ion Prodănel. În materie de proiecte imobiliare, Cristi Prodănel s-a dovedit în ultimii ani unul dintre cei mai inspiraţi investitori, ansamblurile rezidenţiale dezvoltate de către acesta vânzându-se ca pâinea caldă. Școlit la Barcelona, fiul său, Ion Prodănel, a ajuns la vârsta la care să-și înceapă propria carieră. Tot în afaceri, dar - cel puţin deocamdată - într-un alt domeniu decât cel abordat de către tatăl său. Astfel, se pare că cea mai nouă achiziţie, și anume restaurantul Conti, va fi și prima afacerea lui Ion Prodănel.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta