Pesta loveşte cea mai mare fermă din Argeș! Primii 500 de porci, sacrificați azi

UPDATE, 23 octombrie:

Potrivit analizelor Insitutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, desfășurate pe parcursul weekendului și în cursul zilei de luni, a fost confirmat virusul pestei porcine africane la cea mai mare fermă din Argeș, DanBred din comuna Slobozia. În total vor fi sacrificați 20.157 de porci.

Astăzi, un număr de 500 de porci au fost uciși și îngropați pentru ca virusul să nu se răspândească. Totul s-a făcut sub strictă paza.
Ferma DanBred din comuna Slobozia are o capacitate de 20.000 de animale. Pentru a stopa propagarea acestui virus, vor fi eliminați toți porci din una dintre cele trei ferme pe care holdingul le deține. Cea de-a doua fermă are o capacitate de 10.000 de porci, iar cea de-a treia este destinată reproducerii.

Aflându-ne la o lună distanță de sărbătorile de iarnă, atunci când cererea de carne este mult mai mare, confirmarea virusului pestei porcine la ferma din sudul județului aduce un impact economic atat companiei, cât și pieței din Argeș. Totodată, 200 de salariați ai acestui complex stau cu sufletul la gură având incertitudini în cea ce priveste situația locurilor de muncă.

Conducerea fermei susține că repopularea și refacerea stocului de animale nu va putea fi făcută mai devreme de luna aprilie 2020.
 

Update ora 15:10

Potrivit analizelor Insitutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat virusul pestei porcine africane la cea mai mare fermă din Argeș, DanBred din comuna Slobozia.

Urmează să fie sacrificați 20.157 de porci.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

Au fost instituite următoarele măsuri:
- A fost interzis accesul în zona focarului.
- Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.
- Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere.
- Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.
- Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.
- Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.

„Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Pentru a limita răspândirea bolii, recomandăm cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar. De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată. Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări”, transmite Instituția Prefectului.


 

Pesta porcină face ravagii în județul Argeș! 20.000 de porci din cea mai mare fermă din județ vor fi sacrificați. Este vorba despre complexul de porci DanBred din comuna Slobozia.

Probele au fost trimise luni la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Capitală. In scurt timp se va întruni Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a adopta un plan adecvat. Pe langa alte măsuri care se impun în astfel de situații, 20 000 de animale vor fi sacrificate.


"Încă aștept rezultatele analizelor de la București, de la Institut. Momentan nu se confirma, dar și în cazul de față, suspiciune, aceleași măsuri se iau, porcii vor fi sacrificați", a declarat pentru Sursa Ta Daniel Lupu, director Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

DanBred este una dintre cele mai mari ferme din țară, fiind cunoscută și apreciată datorită celor mai noi tehnologii și utilaje folosite în acest domeniu, dar și prin prisma extinderii rapide a activității. Compania DanBred Argeș a fost înființată în anul 2004 de către doi dintre crescătorii de porci ai geneticii DanBred, Martin Agerskov și Laurids Søndergaard, împreună cu doi parteneri români, Ionel Chiriac și Nicu Benta. Cei patru se mândresc cu o experiență vastă în acest domeniu, experiență acumulată în fermele Munkbro și Marslund din Danemarca. În anul 2004 au decis să înființeze în România propria fermă de reproductie, creștere și îngrășare suine.

Potrivit agrointel.ro, în iulie 2018, compania DanBred și-a extins rețeaua de agenți activi din întreaga lume, deservind clienți din România, dar și Republica Moldova.