NOU! GUVERNUL VREA SĂ INTRODUCĂ UN NOU TIP DE CONTRACT DE MUNCĂ!

NOU! GUVERNUL VREA SĂ INTRODUCĂ UN NOU TIP DE CONTRACT DE MUNCĂ!

Guvernul vrea să introducă noi tipuri de contracte de muncă, de tip teleworking sau net-jobs, în prezent fiind în curs de elaborare un proiect de act normativ pe această temă. Și astăzi există persoane care practică legal un astfel de job (fiind plătite pe drepturi de autor sau ca PFA etc), însă miza pare a fi una nu atât a legalizării, cât a impozitării acestora, mai ales a persoanelor care lucrează din România pentru companii cu sediul în alte state.

Potrivit unui document al Ministerului Muncii, o persoană care lucrează prin teleworking va fi definită ca “orice persoană care lucrează de la distanță folosind tehnologia informației, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea care ar putea fi efectuată și la sediul/spațiile angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului/spațiilor respective”.

Persoanele care vor lucra în regim de teleworking ar urma să beneficieze de aceleași drepturi, garantate prin legislația și prin contractele colective aplicabile, ca și persoanele similare care prestează activități în sediul angajatorului. Angajatorul va fi răspunzător pentru luarea masurilor necesare, în special în ceea ce privește software-ul, pentru a asigura protecția datelor utilizate și prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional.

“Persoana care lucrează în regim de teleworking își gestionează organizarea programului sau de lucru cu respectarea legislației aplicabile, a contractelor colective și a regulamentului intern al angajatorului”, se precizează în documentul MMJS.

Introducerea de noi tipuri de contracte de muncă de tipul teleworking, net-jobs este una din măsurile prevăzute în programul de guvernare al actualului guvern, care a precizat că “obiectivul principal în materie de ocupare a forței de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ținta de 70% în privința ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani”.

sursa: profit.ro