Noul timbru de mediu va fi adoptat prin OUG!

Ministerul Mediului propune ca în locul „timbrului de mediu” să introducă „eco-vignete”, diferențiate în funcție de norma de poluare a motorului. Conform Mediafax, folosirea acestora urmează să fie decisă prin Ordonanță de Urgență.

Astfel, toate autoturismele înmatriculate în România ar urma să aibă lipit de parbriz un abțibild colorat, în funcție de norma de poluare a motorului. Sticker-ul respectiv va fi lipit de toate service-urile unde se face Inspecția Tehnică Periodică (IPT). Contravaloarea abțibildului va fi de aproximativ 3 lei și manopera, probabil în jur de 1-2 lei, tarif stabilit de fiecare stație ITP.
Conform proiectului, până la mijlocul anului 2019, toate maşinile care vor circula în România ar urma să aibă un astfel de sticker lipit pe parbriz. Până atunci, autorităţile locale ar trebui să creeze o hartă de delimitare a zonelor aflate în administrare, în special primăriile marilor oraşe.

În funcţie de norma de poluare, primăriile vor putea restricţiona accesul autoturismelor în anumite zone din oraş sau chiar în zonele verzi şi în ariile naturale protejate.

Noile reglementări ar urma să fie adoptate de Guvern, la finalul lunii martie, prin Ordonanță de Urgență.