O păpuşă pentru fiecare copil invizibil

Pe 26 noiembrie este marcată Ziua deLuptă împotriva Infertilităţii. Aşa cum ne-a avertizat ONU, România este în topul ţărilor cu cea mai mare scădere demografică din lume. “România a devenit țara copiilor invizibili! Acei copii care se văd doar în statistici - avem o rată tot mai scazută a natalității și o rată tot mai mare a infertilității cuplurilor din România. Și totuși, în aceste condiții, suntem printre puținele țări din lume care nu are o legislație de susţinere a cuplurilor care nu pot avea copii. Lupta cu infertilitatea se duce în tăcere, cu prețul unor sume imense și cu costul unor depresii grave. Haideţi să facem, împreună, din aceasta luptă un eveniment de neuitat. Veniţi cu noi luni, 26 Noiembrie, la Teatrul Odeon, și aduceți și o păpușă, ca simbol al copiilor nenăscuți. Păpușile vor ajunge la un centru de plasament din Capitală.”, este îndemnul adresat de asociaţia Şi eu am dreptul să fiu părinte, fondată de medicul Marilena Băluţă. Aceasta profesează şi în Argeş, în clinica Fertility Save din Bradu.

Acestei iniţiative i s-au alăturat nume cunoscute din rândul vedetelor, precum Simona Pătruleasa, Carmen Niuse, Andreea Bănică, Emma Zeicescu, Mirela Retegan, Liliana Ruse, Ela Crăciun, dar şi mulţi oameni simpli care au avut probleme în conceperea unui copil sau au cunoscut oameni ce trec prin acest coşmar.

 România este singura ţară din Europa care nu susţine financiar nici măcar o procedură de fertilizare in vitro. Cuplurile care se confruntă cu acest diagnostic trebuie să suporte, din propriul buzunar, cheltuielile care pot ajunge, în unele cazuri, şi la 5 mii de euro pentru o procedură. Lupta cu infertilitatea n-ar trebui să fie doar problema lor. Autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că viitorul acestei naţii depinde de cât de mulţi copii avem azi. La teatrul Odeon din Bucureşti, pe 26 noiembrie, începând cu ora 11,00, va fi o mare paradă de păpuşi. Cu cât vor fi mai multe, cu atât va fi mai puternic mesajul celor care luptă cu infertilitatea. Chiar daca nu te-ai confruntat cu acest diagnostic, în jurul tău sunt sigur multi oameni de care nici nu ştii, si care suferă în tăcere pentru că nu pot avea copii.


 Daca nu se iau măsuri urgente de sprijinire a celor care nu pot avea copii, ţara noastră riscă să dispară.

 S-au împlinit 40 de ani de când s-a făcut prima fertilizare in vitro din lume şi 23 de ani de la prima fertilizare in vitro din România. S-a întâmplat în 1995, la Timişoara. De atunci, domeniul reproducerii asistate a evoluat destul de mult şi la noi în ţară, dar n-a fost considerat niciodată de către autorităţi o prioritate, având în vedere scăderea progresivă a natalităţii şi creşterea, în aceeaşi măsură, a cazurilor de infertilitate. Au trecut mulţi ani de când FIV a fost un experiment reuşit. Acum e aproape o necesitate!
Nu există o lege care să reglementeze clar acest domeniu şi nici sprijin financiar suficient pentru cuplurile care se confruntă cu acest diagnostic. Ziua de Luptă Împotriva Infertilităţii este un semnal de alarma în acest sens. Pe 26 noiembrie, de la ora 11,00, la Teatrul Odeon.
Mulţumim pentru susţinere!

 

Una din cinci colege de serviciu, una din cinci femei pe care le intalnesti intamplator, pe strada, in metrou, in magazine nu poate avea copii. Infertilitatea e o boala care nu se vede, nu doare, dar ucide suflete. Infertilitatea nu e doar boala lor. Ea afecteaza, in final, o tara. Suntem in topul natiunilor cu cea mai mare scadere demografica din lume. Romania are nevoie de copii. Haideti sa luptam impreuna pentru asta.

 

Cand eram mica visam ca voi avea 2 sau 3 copii. Musai blonzi, cu ochii albastri. Ca una dintre papusile mele preferate. Au trecut peste 40 de ani de atunci. Am renuntat sa mai visez”. 
Una din cinci femei din Romania trece prin aceasta drama, iar natalitatea este în scădere liberă.
Vino să tragem un semnal de alarmă! Luni, 26 Noiembrie, ora 11.00, la Teatrul Odeon din Capitala!