Șoc termic! Trecem de la -16 grade, la 22 de grade

Luna martie a adus fenomene rare şi o vreme la extreme. Şi aşa pare să se şi încheie. Meteorologii au anunţat şi cum va fi vremea până la Paşte.

Meteorologii anunţă că, odată cu încălzirea vremii, în multe zone din ţară vin şi ploile. Creşterea accentuată a temperaturilor se datorează unui val de aer cald care va ajunge în România, dinspre Africa, începând de joi. În numai cinci zile vom trece de la minus 16 grade, câte s-au înregistrat ieri dimineaţă în Moldova, la 22 de grade estimate în sudul ţării, vineri şi sâmbătă. În dumininca Floriilor se anunţă însă precipitaţii. 

În Săptămâna de dinaintea Paştelui vremea va rămâne caldă, cu maxime de peste 20 de grade în sud şi ploi izolate. Dacă prognozele meteorologilor nu vor mai suferi schimbări, în Duminica Învierii ne vom bucura de soare, dar şi de o temperatură în uşoară scădere faţă de ziua de sâmbătă. 

 

 

Marţi, vremea va fi rece pentru această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 şi 12 grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 5 grade. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a ţării şi va prezenta înnorări temporare în restul teritoriului. Vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie pe arii relativ extinse în Banat, Crişana, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mici în celelalte regiuni. În zona de munte vor predomina lapoviţa şi ninsoarea şi vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab până la moderat, cu uşoare intensificări în sud-vestul teritoriului. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse, se va semnala ceaţă.
Presiunea atmosferica va creşte, însă regimul baric nu va reveni la normal.

Miercuri, vremea se va încălzi faţă de intervalul precedent. În jumătatea de nord a ţării vor fi înnorări temporare şi local precipitaţii mai ales sub formă de ploaie. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi doar izolat, după-amiaza şi seara, va ploua slab. La munte precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte şi pe arii restrânse în nord-vest şi în sud. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 şi 15 grade, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade. La începutul, dar mai ales la sfârşitul intervalului, va fi ceaţă local în regiunile extracarpatice şi izolat în restul teritoriului.
Presiunea atmosferica va avea variaţii modeste.

Joi, vremea va continua să se încălzească. Temperatura aerului va avea valori în jurul celor normale pentru sfârşitul lunii martie, cu maxime cuprinse între 8 şi 18 grade şi minime, în general, între -1 şi 7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, nordul şi parţial în centrul ţării, unde local va ploua în general slab. În restul teritoriului ploile vor fi posibile doar izolat. Pe crestele montane vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi izolat în rest. Dimineaţa şi noaptea, mai ales în regiunile extracarpatice, pe arii restrânse va fi ceaţă.