OUG-ul amnistiei fiscale, discutat la Guvern azi!

Românii care au obținut, între anii 2015 - 2017, venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară vor scăpa de plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS), conform unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică săptămâna trecută și care este propus pentru adoptare azi la Guvern, în ședința săptămânală.

O amnistie fiscală pentru români va fi dată curând prin ordonanță de urgență, conform unui proiect de OUG lansat săptămâna trecută în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor. Premierul României a anunțat, în urmă cu câteva momente, că pe lista proiectelor analizate azi de Guvern și propus pentru adoptare se află și acest proiect de OUG.

Mai precis, autoritățile vor anula CASS pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, care au fost obținute în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017. Astfel, deciziile de impunere deja comunicate persoanelor fizice vor fi anulate și nu se vor mai emite alte decizii de impunere care să vizeze CASS-ul pentru veniturile din acea perioadă.

„Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, în cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017 (...)”, prevede documentul.

 

 

Autoritățile subliniază că amnistia fiscală nu se va aplica românilor care au optat în mod expres pentru plata CASS, din moment ce aceștia așa au vrut să procedeze.

Totuși, proiectul de OUG nu face absolut nicio referire la persoanele fizice care deja au apucat să plătească Fiscului CASS pentru veniturile mici din perioada iulie 2015 - decembrie 2017. Nu scrie nimic dacă aceștia vor putea primi banii înapoi sau nu.

În orice caz, în nota de fundamentare a proiectului este subliniat că pentru veniturile obținute începând cu data de 1 ianuarie 2018 nu vor mai exista situații de acest gen, din moment ce s-a trecut de la sistemul de impunere de către Fisc la sistemul de autoimpunere prin depunerea declarației unice. Autoritățile estimează că în jur de 600.000 de persoane fizice sunt vizate de amnistia fiscală, iar suma totată datorată ca CASS de către acestea se ridică la aproximativ un miliard de lei.

Documentul inițiat de Ministerul Finanțelor a venit după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut miercuri o soluție urgentă pentru cei 600.000 de români obligați la plata CASS pentru venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară. Însă, înainte de solicitarea premierului, la Senat a fost înregistrat luni un proiect de lege care vizează, de asemenea, o amnistie fiscală pentru aceleași persoane fizice. Mai mult ca sigur, proiectul de ordonanță va fi adoptat și aplicat rapid, iar proiectul de lege va fi respins ulterior, după parcurgerea procedurii parlamentare.

În perioada 2015 - 2017, salariul minim brut pe țară a avut, conform Ministerului Muncii, următoarele valori:
- 2015: 975 de lei între ianuarie și iunie și 1.050 de lei între iulie și decembrie;
- 2016: 1.050 de lei între ianuarie și aprilie și 1.250 de lei între mai și decembrie;
- 2017: 1.250 de lei în ianuarie și 1.450 de lei în perioada februarie - decembrie.


O situație asemănătoare cu cea de acum a apărut și în cursul anului 2015, atunci când Parlamentul a dat o lege prin care a scăpat românii de plata CASS pentru veniturile mai mici decât nivelul salariului minim brut pe țară. La acel moment, amnistia fiscală a vizat veniturile din perioada ianuarie 2012 - iunie 2015.


Sursa: avocatnet.ro