Pașapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie

Începând cu 1 februarie 2017, cetățenii nu vor mai plăti taxele obișnuite la eliberarea pașapoartelor, actelor de cetățenie și a altor acte civile, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Aceasta taxa, precum si mai multe altele ce tin de eliberarea unor acte civile, fac parte din cele 102 taxe, din legea promulgata de Iohannis pe 6 ianuarie, ce vor fi eliminate.
Concret, începând de luna următoare, persoanele fizice nu vor mai plăti taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități, scrie avocatnet.ro.

CITEȘTE ȘI ... O primărie din Argeș oferă 1000 lei la nașterea unui copil!


Acordarea cetateniei romane (ANC) costa 22 lei.
Acordarea/Redobandirea cetateniei romane (ANC) costa 191 lei.
Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE) costa 191 lei.
Identificarea unei persoane pe teritoriul Romaniei (Insp Gen Imigrari + DEPABD) costa 47 lei.
In cazul in care va aflati in strainatate si aveti nevoie de eliberarea unui pasaport sau a unui titlu de calatorie de la misiunile diplomatice si oficiale ale Romaniei in strainatate, nu mai trebuie sa platiti taxa perceputa de acestia, in valoare de 40 de euro.
Au fost taxele pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor:
Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aceasta era in valoare de 10 lei
Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice. Aceasta era in valoare de 22 lei
Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice s i în cazul reprezentarii titularului actului de catre un avocat. Aceasta era in valoare de 44 lei
Inregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei. Aceasta era in valoare de 3 lei.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat. Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, dupa ce Parlamentul a respins, la finalul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare in care solicita excluderea taxei Radio-TV din textul legii. Legea a fost promulgata in ultima zi a termenului legal pe care il avea la dispozitie.

Sursa  avocatnet.ro.