Părinții muncesc în străinătate - 2.600 de copii din Argeș au rămas singuri acasă!

Li se mai spune şi copiii căpşunarilor, chiar dacă părinţii lor nici măcar nu muncesc în agricultură, dar pe care nevoia i-a forţat să se rupă de familii pentru un salariu mai bun şi să ia calea străinătăţii.

Conform statisticilor Direcției Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Argeș, la acest moment, în judeţul nostru, sunt 2.600 de copii care au ambii părinți sau unul dintre ei plecați la muncă în afara țării.

Unii temporar, pentru a onora contracte care au valabilitate numai pe perioada verii, iar alții pentru multe luni sau ani. Toți cei 2.600 de copii se află sub monitorizarea inspectorilor din cadrul DGASPC Argeș pentru a vedea care sunt lipsurile cu care se confruntă familiile sau rudele în grija cărora se află copiii fără părinți.

CITEȘTE ȘI ... ALERTĂ! Urșii au atacat iar! “Suntem sub o stare de groază și asediu”

„Nu sunt înregistrate cazuri în care acești copii s-au confruntat cu probleme majore, nu am avut niciun fel de reclamație până acum și nici nu avem înregistrate cazuri de abuzuri asupra lor. Periodic, copiii și rudele care îi au în grijă - de regulă bunicii -  sunt chemați la sediile serviciilor sociale care activează pe raza localităților unde aceștia locuiesc și sunt evaluați de către inspectorii sociali, dar și de către psihologii Direcției”, a susținut directorul DGASPC Argeş, Iuliana Matei.

Majoritatea acestor copii provin din mediul rural și în special din localitățile din nordul județului: „În nordul județului avem cele mai multe astfel de cazuri înregistrate și acestea persistă de la an la an. Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, numărul copiilor rămași singuri acasă este cu 10% mai mare” - a mai declarat Iuliana Matei. 

 

Sursa:Saptamanalul Ancheta