Parlamentarii de Argeş susţin Legea graţierii

Grațierea a ajuns să reprezinte un subiect sensibil în rândul cetățenilor și o dorință acerbă pentru o anumită parte liderilor clasei politice. După ce s-a derulat o adevărată telenovelă având în prim plan acest subiect, legea grațierii se pare că așteaptă tăcută în umbră să i se aducă modificări și să își atingă în sfarșit scopul: acela de a descongestiona un sistem penitenciar sufocat, pentru care România plătește constant amenzi către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


 Alba-neagra cu legea graţierii
În urmă cu două săptămâni, Comisia Juridică din Senat a votat în favoarea adoptării unor amendamente propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu. Conform acestora, urmau să se graţieze inclusiv faptele de corupţie prevăzute la articolele 289-294 din Noul Cod Penal. Este vorba, printre altele, despre traficul de influență, luarea şi darea de mită, cumpărarea de influenţă, dar şi alte infracţiuni. La dezbaterile din plen, PSD votat „pentru”, iar opoziția „împotriva”.


După acest episod trist pentru orice stat de drept care respectă principiile democratice, în PSD s-a produs o ruptură puternică, care a împărţit partidul în două tabere.
Luni, Plenul Senatului a decis cu majoritate de voturi retrimiterea în Comisia Juridică a proiectului Legii Grațierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma inițială, trimisă Parlamentului de către Guvern pe data de 31 ianuarie 2017. Comisia juridică a Senatului adoptase, luni, cu majoritate de voturi, raportul de admitere al Legii graţierii, potrivit căruia ar fi urmat să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi ar fi beneficiat de o reducere cu trei ani a pedepsei. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese erau exceptate de la a fi graţiate.


Potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmise Comisiei juridice a Senatului, de Legea graţierii în forma votată de Comisia juridică ar fi urmat să beneficieze doar 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Desigur că acest număr este complet inutil pentru a ajuta la o bună funcționare a sistemului penitenciar românesc, așa că aleșii noștri au decis să mai aducă câteva modificări Legii înainte de a o supune iarăși la vot.


Întrebați despre opinia lor asupra acestei legi atât de controversate, dar și despre forma pe care ar vota-o cu inima împăcată, parlamentarii de Argeş ne au declarat următoarele:

 

 Gheorghe Marin - senator PSD: „În privinţa Legii graţierii, susţin varianta propusă de Guvernul României, aceea care exclude de la graţiere faptele de corupţie cuprinse în amendamentele propuse de Traian Băsescu şi susţinute de unele voci din PSD.”

Ionuț Moșteanu - deputat USR: „România are nevoie de un întreg pachet de legi care să se dedice îmbunătățirii sistemului penitenciar autohton, nu să elibereze câteva sute de oameni. Această soluție este superficială și ne va aduce în viitorul apropiat la aceeași criză din prezent. Avem nevoie de măsuri sociale concrete care să stopeze recidiva infracțională, să reducă infracționalitatea și, desigur, să ofere clemență deținuților care o merită. Un exemplu în acest sens sunt femeile însărcinate, vârstnicii sau persoanele aflate la prima condamnare. România trebuie totodată să își îmbunătățească condițiile din închisori, deoarece procesele intentate la CEDO sunt mereu pierdute de statul român, iar acest lucru ne costă bani, pe fiecare dintre noi“.

Andrei Gerea - deputat ALDE. „Consider că orice discuție purtată pe marginea Legii grațierii este tratată ipocrit din cauza opoziției care, în loc să vină cu propuneri și proiecte, critică acțiuni precum această lege, care e menită să scape România de nişte costuri imense, atât de imagine, cât și financiare. Mi-aş dori să găsim cu toții disponibilitatea de a ne așeza la o masă a tratativelor, la care să găsim împreună soluții pentru această problemă gravă și reală pe care țara noastră o are.“

 Radu Vasilică - deputat PSD: „Actuala formă a Legii Grațierii nu rezolvă problema sistemului penitenciar, unde rata de ocupare este de 180%, iar prin acest act normativ ar fi eliberați doar aproximativ 1.000 de deținuți. Ne trebuie o lege care să elibereze cel puţin 10.000 de persoane, dar și un sistem de legi adițional acesteia, care să implementeze, de exemplu, posibilitatea ca persoanele în vârstă să execute pedeapsa prin arest la domiciliu“

 Cătălin Rădulescu - deputat PSD: „Părerea mea nu poate fi alta decât cea a întregului Partid Social Democrat. Noi, înainte de a vota individual o lege, o discutăm la nivelul partidului și o aducem în forma pe care o considerăm a fi cea mai bună. Legea grațierii este vitală pentru România în condițiile în care avem cele mai aspre condiții din închisori și cele mai grele pedepse din Europa. Priviți la occidentali, la americani, acolo nu există abuz în serviciu, de exemplu. În schimb, la noi este considerat o crimă. Consider că trebuie să ne deschidem mai mult orizonturile minții și să fim mai iertători și mai puțin duri în justiție. Aș vota o Lege a grațierii şi amnistiei care să elibereze toți condamnații la pedepse de până în 5 ani.“ (n.red. - Cătălin Rădulescu este suspendat pentru şase luni din PSD, după ce a declarat într-un interviu că nu s-ar da înapoi să folosească mitraliera AKM din dotare împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei.)

 Nicolae Georgescu - deputat PSD
„Eu susțin Legea grațierii și am aceeași poziție ca președintele partidului nostru“. Analizând poziţia liderului PSD Liviu Dragnea, concluzionăm că deputatul Georgescu își doreşte o lege care să ofere soluții clare și pe termen lung la problemele din închisori, nu doar să elibereze temporar niște persoane. Șerban Valeca - senator PSD:
E nevoie de descongestionarea închisorilor, dar nu prin graţierea faptelor de corupţie!
„Eu, deşi sunt membru PSD, nu mă situez de nicio parte, a niciunei tabere care s-a format în urma apariţiei acestei Legi a graţierii. Mă situez de partea dreptății. Într-adevăr, închisorile sunt suprapopulate și o descongestionare a lor ar fi binevenita, dar nu prin grațierea faptelor de corupție. Cred ca instituțiile care răspund de închisori, împreună cu statul român trebuie să găsească o soluție de mijloc, să grațieze de exemplu oamenii aflați la prima abatere. Este esențială reducerea numărului de oameni închiși deoarece statul pierde foarte mulți bani din cauza proceselor pierdute la CEDO.”


 Mircea Drăghici - deputat PSD:
E datoria noastră ca oameni să-i iertăm pe cei care au greșit
„Mă șochează reacția cetățenilor de a se prezenta la protestele împotriva Legii grațierii. Noi suntem o țară preponderent creștin-ortodoxă, iar această atitudine a lipsei de empatie calcă în picioare orice principiu creștin. Consider că e de datoria noastră ca oameni să-i iertăm pe cei care au greșit și, ca politicieni, să găsim soluții pentru ca aceștia să nu repete greșelile și să învețe ceva din acestea, pentru un viitor mai bun atât pentru societate, cât mai ales pentru ei înșiși. Din păcate, România are o poziție neadaptată țărilor europene, unde pedepsele medii sunt în jur de 9 luni, iar la noi în jur de 7 ani jumătate. Trebuie regândit întreg sistemul.”

Sursa: Saptamanalul Ancheta