Pensii speciale uriaşe pentru aleşii Argeşului

Pe principiul cine-mparte parte-şi face, aleşii neamului s-au învârtit de noi beneficii şi şi-au tras pensii speciale de zeci de mii de lei. După ce aceste drepturi au fost majorate pentru senatori şi deputaţi, de la începutul lunii iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României a noului Cod Administrativ, şi primarii, viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii  vor beneficia de pensii speciale. Astfel, persoanele care au ocupat aceste funcţii după anul 1992 urmează să primească o pensie specială în limita a trei mandate, acesta fiind calculată ca 0,4% din salariul lunar brut înmulțit cu numărul de luni petrecute în funcție. Limita maximă pentru acest calcul este de 3 mandate, adică 12 ani de mandate. Odată publicată în Monitor, legea produce efecte, astfel, foştii primari care au împlinit 65 de ani, viceprimarii, preşedinţii de CJ şi vicepreşedinţii de CJ pot depune cerere pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă. 


Şi în Argeş, avem mulţi beneficiari ai legilor speciale pentru aleşi, foşti parlamentari, dar şi şefi de administraţie publică cadorisiţi de Guvern cu pensii la care electoratul de rând nici măcar nu visează. Unii dintre ei, trecuţi deja de vârsta standard de pensionare, vor primi zilele acestea deja prima pensie specială, în vreme ce alţii mai au de aşteptat chiar şi 20 de ani pentru a se bucura de drepturile pe care PSD le-a făcut cadou aleşilor.  

 

 


 Constantin Tămagă - 2 mandate de deputat şi 2 de senator


În ceea ce priveşte mandatele de parlamentar, pensionarul Constantin Tămagă a bifat între anii 2000 şi 2008 2 mandate de deputat, iar între 2008 şi 2016 încă două de senator. Această activitate îl face să meargă pe indemnizaţia specială maximă, oferită parlamentarilor adică pe lângă pensia pe care o va avea de drept va mai primi încă 10.335 lei. 

 

 

 

 Ion Burnei - 3 mandate de deputat


Una alt argeşean care va primi pensia specială maximă de parlamentar este Ion Burnei. Acesta, chiar dacă şi-a încheiat cariera ca şi subprefect al judeţului Argeş, înainte de pensionare a reuşit să bifeze trei mandate de deputat în perioada 2000-2012. Astfel potrivit calculelor la pensia de drept pe care o primeşte se mai adaugă încă 10.335 lei ca pensie specială de parlamentar. 

 

 

 

 Tudor Pendiuc - 5 mandate de primar


Unul dintre cei mai longevivi primari argeşeni a fost Tudor Pendiuc, cel care a condus destinele municipiului reşedinţă de judeţ vreme de 23 de ani, adică peste 5 mandate începând cu anul 1992. Pentru această activitate din administraţie, fostul edil va primii o pensie specială de 9.849 lei, la care se mai adaugă şi veniturile ca professor universitar. 

 

 

 

 Cornel Ionică - viceprimar şi primar


Primarul municipiului piteşti are la activ peste 3 mandate de viceprimar, la care se mai adaugă unul de primar pe care l-a câştigat în anul 2016. Astfel, potrivit calculelor, primarul municipiului Piteşti va primi o pensie specială de 8.755 lei pentru mandatele de vice şi încă 3.283 lei pentru cel de primar, asta dacă se va opri doar la unu. La aceste venituri se mai adaugă şi pensia de drept pe care o încasează primarul Piteştiului în urma muncii prestate pe platforma Arpechim. 

 

 

 

 Ion Mânzână - 2 mandate de parlamentar şi unul de vice la CJ


Între 1992 şi 1996, a fost consilier local PRM la Piteşti, iar între 1996 şi 2000 senator de Argeş, urmând ca mai apoi să obţină un mandat de deputat. Actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mânzănă se numără printre fericiţii care vor primi în viitor o pensie specială frumuşică. Astfel pentru cele două mandate de parlamentar vicele de CJ va primi o pensie de 6.890 de lei  la care se adaugă încă 2.918 lei pentru cel puţin un mandat de vicepreşedinte al administraţiei judeţene. 

 

 

 

 Cătălin Rădulescu - 3 mandate de parlamentar


Unul dintre cei care vor beneficia, odată cu împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensiile speciale pentru parlamentari este social-democratul Cătălin Rădulescu. Acesta se află la acest moment la cel de-al treilea mandat de deputat, primul dintre ele fiind obţinut chiar în anul 1990, iar ultimul de până acum în 2016. Potrivit algoritmului, şi Cătălin Rădulescu va primi o pensie specială echivalentă cu plafonul maxim, adică 10.335 lei.    

 

 

 

 Simona Bucura Oprescu - 2 mandate de deputat şi unul de vice


Chiar dacă este foarte tânără şi mai are mult până la pensie, social-democrata Simona Bucura Oprescu se află la acest moment la cel de-al doilea madat de deputat. Până să ajungă să reprezinte judeţul nostru în Parlament, argeşeanca a mai reuşit să bifeze şi un mandat de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, Simona Bucura Oprescu va încasa, odată cu pensionarea, cel puţin 6.890 de lei aferente celor două mandate de parlamentar şi încă 2.918 lei pentru cel de vicepreşedinte al administraţiei judeţene. 

 

 

 

 Ion Popa - 2 mandate de senator şi unul de vice


La fel ca şi Simona Bucura Oprescu şi fostul liberal Iani Popa a bifat cele două funcţii, de parlamentar şi vicepreşedinte de CJ. Astfel, acesta urmează să încaseze 6.890 de lei pentru cele două madate de senator şi încă 2.918 lei pentru cel de vicepreşedinte al consiliului Judeţean Argeş.

 

 

 

 Radu Vasilică - pensie specială de 10.335 lei


Chiar dacă are puţin peste 40 de ani, social-democratul Radu Vasilică se află la acest moment la cel de-al treilea madat în Camera Deputaţilor, acesta fiind ales în forul legislativ încă din 2008 pe listele PSD. În paralel cu activitatea din Parlament, argeşeanul este şi profesor universitar, acesta fiind lector universitar doctor la Departamentul de Management şi Administrarea Afacerilor al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti. Bifând 3 mandate de deputat, Radu Vasilică va încasa, odată cu pensionarea, o indemnizaţie specială de 10.335 lei. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta