Fenomen șocant la graniță cu România. Balena albastră!

În ultimul timp, pe platformele de socializare din Rusia face furori un joc care promovează și încurajează comportamentul suicidal în rândul tinerilor. Potrivit publicației de investigații Novaia Gazeta, jocul, denumit „Blue-Whale / Balena Albastra”, ar fi condus la moarte 130 de tineri din noiembrie 2016 până în aprilie 2016. Aproape toți dintre ei au fost membri ai aceluiași grup pe Internet.

Prin intermediul jocului, tinerii sunt constrânși să realizeze, pe durata a 50 de zile, diverse sarcini, incluzând automutilarea, vizionarea filmelor de groază pe parcursul întregii zile și trezirea la ore neobișnuite, dovezile fiind postate pe site-ul Vkontakte(un fel de Facebook rusesc). În ultima zi a jocului, ”administratorul” oferă instrucțiuni clare tinerilor pentru a se sinucide. Regula e simplă!  Pentru a câștiga, trebuie să mori.

În noiembrie 2016, Philipp Budeikin, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat, fiind învinuit de organizarea a opt grupuri care "promovează sinucidul”. De asemenea, în aceeași perioadă au fost realizate percheziții în 10 regiuni ale Rusiei la presupuși administratori ai grupurilor. Însă, toate aceste măsuri nu au influențat în nici într-un fel activitatea grupurilor pe rețele de socializare. Acestea rămân în continuare active și continuă teroarea psihologică a tinerilor. 

Amploarea fenomenului i-a făcut pe deputații ruși să solicite o mărire a termenului de  detenție, de până la 12 ani, pentru inducere la sinucid a minorilor.

 «Noi clasificăm acest gen de infracțiuni la categoria celor grave cu nivel maxim de responsabilitate ", a declarat vice-speaker-ul Dumei de Stat ruse, Irina Yarovaya, pentru tass.ru Într-un raport realizat de UNICEF în 2011, Rusia a înregistrat o rată a sinuciderilor în rândul adolescenților de trei ori mai mare decât media globală.

Fenomenul a luat amploare, extinzându-se în nenumărate state, precum: Belarusia, Ucraina, Kazastan, Republica Moldova și, inclusiv, România.

De 8 martie, doi minori, de 15 și respectiv  16 ani, s-au sinucis, aruncându-se în gol de pe o clădire cu 18 etaje din Chișinău. Potrivit unimedia.info, adolescenții sunt victimele jocului online „Balena albastră”. Cei doi erau legați cu bandă adezivă de mâini.

În România, moartea unui tânăr de 17 ani din Codlea, Brașov este pusă pe seama jocului  „Blue-Whale”. Cu toate că, poliția nu a confirmat existenţa unei astfel de ipoteze, versiunea este tot mai discutată de prietenii victimei pe rețelele de socializare, relatează TVR.

Denumirea jocului nu este una întâmplătoară. Balena albastră este un animal care se poate sinucide, aruncându-se pe mal.

Drept răspuns, pe rețele de socializare se lansează tot mai multe grupuri Anti Balena Albastră, care încearcă să salveze copii prinși în mrejele jocului.