Planul care va reduce incidentele provocate de urşi în județ!

„Din decembrie, vom face managementul speciei şi vă garantez că o vom face foarte bine. Eu am primit planul de management al speciei urs şi al speciei lup, draftul, atât pentru specia urs, cât şi pentru specia lup şi în decembrie aprobăm planul de acţiune prin ordin de ministru, pentru că trebuie să stea 30 de zile în dezbatere publică. Noi, în decembrie, începem procedurile, cu siguranţă vor fi dezbateri publice, să zicem că dacă nu reuşim în decembrie în 30 de zile, în ianuarie (2018 - n.r.) vom reuşi lucru acesta”, a precizat Adi Croitoru, vineri, la dezbatere publică „Urşii bruni din România – tezaur sau pericol national?”, organizată de USR.


Directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Adi Croitoru, a anunţat că planul de gestionare care va cuprinde măsuri pentru reducerea contactelor dintre om şi urs va fi aprobat prin ordinul ministrului Mediului la finalul lunii decembrie, cel târziu în ianuarie 2018.

CITEȘTE ȘI ... Varicela la Școala 19 din Pitești! 15 copii de clasa a V-a ...


Planul cuprinde măsuri privind hrana populaţiei de urşi, dar şi stabilirea cotelor de vânătoare şi intervenţie. În acelaşi timp, ar urma să cuprindă şi soluţii cu privire la finanţarea unor măsuri pentru reducerea incidentelor provocate de urşi, cum ar fi gardurile electrice.

„Legat de cota de intervenţie, s-a stabilit să fie folosită ca şi nivel de intervenţie pentru situaţiile în care viaţa, sănătatea şi securitatea omului este pusă în pericol sau sunt pagube foarte mari. Până joi seara, Ministerul Mediului a primit 187 de solicitări, din care a dat curs la 45”, a punctat Croitoru.

Directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului a subliniat că s-a stabilit ca  împuşcarea urşilor să fie aplicată pentru situaţiile în care viaţa omului este pusă în pericol. 45 de urşi au fost împuşcaţi de la începutul anului până în prezent.

Sursa: romaniatv.net